facebook

“Я проти, продовжуйте будь ласка, українською”: учень з Дніпра поставив на місце представників ВНЗ

Нещодавно, 18 лютого в 11 школі міста Дніпра, виник мовний конфлік між учнем 11-класу Михайлом Пономаренком та представниками ВНЗ, які прийшли агітувати до вступу майбутніх абітурієнтів.

Пише - джерело.

Про це розповів у Facebook батько учня Олексій Пономаренко.

Чоловік розповів, що днами до його сина Михайла, в 11 школу м. Дніпра, під час уроку з математики завітала група у складі семи представників військових вищих навчальних закладів з усієї України. Предстаншики ВНЗ були одягнуті у військову форму, повідомляє Олексій, та агітували учнів на вступ у ввірені їм навчальні заклади.

“Першим виступив представник Львова. Чоловік українською мовою (ламаною, наче сам не зі Львова, але шлях до гарної української мови лежить через погану українську: ото ж все добре)”, – розповів батько учня Олексій.

Наступний доповідач, представник Київського ВНЗ, звернувся до учнів з проханням виступати російською, якщо ніхто не проти. Однаксин Олексія заперечин, та попрохав продовжувати українською.

“Михайло каже: “Я проти, продовжуйте, будь ласка, українською”. Той скривився, продовжив українською (дуже поганою, але все ж таки українською)”, – повідомляє батько Михайла.

Черговий доповідач з Харкова, знову попросив дозволу в учнів розмовляти українською, однак Михайло знову заперечив.

“Наступний – харків’янин. Та ж сама пісня: “Я хотів би виступити російською бо мені так зручніше”. В класі тиша. Лиш Михайло каже: “Ні, українською, будь ласка”. Той питає, чому син такий принциповий. Син дістає телефон і збирається знімати. Бачачи це, харків’янин каже наступне: “А вот я прінціпіально буду па руські патаму что ти дастал тєлєфон”. “Так принциповий, – каже син. – А ви зараз дієте згідно з вашими статутомта, Конституцією України чи може ви представляєте збройні сили рф?” Той перейшов на дуже коряву українську”, – повідомляє Олексій Пономаренко.

Наступний дніпрянин виступив українською та надав слово своєму учневі (кадету). Останній знов звернувся з проханням виступати російською, однак учень Михайло відповів, що він проти.

Після чого напредставник самарського військомату м. Дніпро з представникоком ВНЗ Харкова, зі слів батька почали сварити учня .

“І тут почалось! Вистрибує представник самарського військомату, який організував цей патріотичний захід, та вдвох з харків’янином починають, м’яко кажучи на підвищених тонах сварити мого сина, підлітають до нього та намагаються морально з’їсти: “Ти хто такий? Самий умний? Ми в гостях нармально папрасілі по руські а ти бикуєш, ідьош на дібільниє принципи, упоратий свідомий. Можєт с тобой провєсті бєсєду щоб поважав старших та помалківал””, – розповів батько учня.
Олексій говорить, що його син Михайло КМС по боксу. Після
“Після чого Михась встає та підходить до ватажка зі словами: “Дядьку, я зараз таку бесіду з тобою проведу, що тебе звідси винесуть”. Той п’ятиться назад, харків’янин уже кричить так, що вся школа чує. До вчительки: “Что ето за бєзабразіє, ви же не протів чтоб я по рюські?” Вона каже: “Особисто я не проти. Але розбирайтесь з учнем самі”.
Ось тут уже всі перейшли на емоції так, що вся школа чула. Михасик пояснює: “Ви прийшли до української школи, ви представники українських вищів, ви презентуєте Збройні сили України!!! Не росії!!! Ви не маєте поваги ані до мови, ані до України. Ото ж або ви спілкуєтесь українською, або кіна не буде!””, – продовжує батько Михайла.
Наступний делегуючий виступив українською. Урок скінчився. Всі виступити не встигли, бо забагато дискутували.
Зі слів Олексія Понамаренка, директор школи повідомила, що вона дізналася за цю ситуацію, провела виховну роботу з вчителями, бесіду з військовими та повністю підтримує позицію сина.
Батько учня написав у дописі, що цілком підтримує позицію сина і пояснив свою з приводу даної ситуації:
“І ще більше обурює мовчання викладачів “какая разніца”. Ані син, ані я не проти ані російськомовних громадян, ані інших нацменшин (як то кажуть між собою у себе вдома кожен спілкується хоч японською). АЛЕ проти неповаги до рідної мови, якою спілкувалися наші пращури та яку російська імперія, а після й радянський союз, з усіх сил намагалися знищити, а зараз крок за кроком ми її відновлюємо.
Питання, яку ж Україну ми збираємося побудувати з такими “військовими” та “вчителями”. Невже не можна було підтягнути україномовних представників, які б не ганьбили своєї форми та дотримувалися б свого статуту та конституції України?!”

Читайте також:  Вічна пам’ять Вам, дорогий Вчителю: В Молдові помер наш земляк, вчитель з Києва Юрій Осадчий

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: