facebook

“Виробляли літаки та ракети. Зараз продаємо олію”: як змінилася Україна за роки незалежності

За роки незалежності Україна втратила індустріальний, промисловий, науковий, інноваційний потенціал. З іншого боку, не все так погано, як насправді могло бути, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

“Українське суспільство досі залишається роз’єднаним. Одна із причин – гостре почуття соціальної несправедливості, коли 90% багатств країни працюють в інтересах 1% населення. Ми мали передумови, щоб створити кластерну модель розвитку економіки. Однак з країни, яка виробляла літаки і ракети, перетворилися в країну, яка експортує кукурудзу, соняшникову олію та залізну руду. Звідси й економічна бідність та трудове рабство. Люди виживають від зарплати до зарплати. Існує шалена трудова міграція”, – говорить економіст.

Пише - джерело.

За його словами, владі потрібно вирішити, яку промислову політику реалізовувати в державі.

“Типи промислових політик треба застосовувати залежно від регіональної специфіки. Наприклад, у Києві, Харкові є можливості нарощувати промисловий потенціал – створити біотехнологічні, фармацевтичні кластери на перетині медицини, сільського господарства, біології. У південно-східних регіонах країни потрібно створювати індустріальний потенціал на базі традиційних галузей економіки, які будуть затребувані завжди. Політика скорочення відставання від найбільш розвинутих країн підійде західним областям, де є можливість відкрити малі та середні промислові підприємства у сфері виготовлення електротехніки, хімії”, – пояснює Кущ.

Читайте також:  Польща змінює правила в’їзду для українських заробітчан

Додає, що за роки незалежності, на відміну від сусідньої Білорусі, Україні вдалося створити квазі ринкову економіку. Вона може протистояти кризам.

“Відбувся первинний перерозподіл капіталу – громадяни стали власниками свого житла. Щоправда державну власність у свій час перерозподілили на користь олігархів. Крім того, залишається невирішеним питання у земельній сфері. Зараз насувається безпрецедентна за масштабами економічна криза. Водночас наші громадяни вже змогли виробити стійкість до криз під час 2008, 2014 років. З іншого боку, кожна криза стає економічно складнішою, посилюється сировинна залежність країни”, – підсумував економіст.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: