facebook

Викладач з Кривого Рогу, усунутий від роботи через відсутність щеплення, звернувся до суду

Викладач криворізької школи мистецтв №1 Андрій Грищенко, усунутий від роботи через відсутність щеплення, звернувся до суду. Він вимагає скасувати наказ про відсторонення, розповів Суспільному педагог.

Пише - джерело.

Викладач з Кривого Рогу, усунутий від роботи через відсутність щеплення, звернувся до суду

Андрій Грищенко – викладач по класу гітари, працює у школі мистецтв понад десять років. Розповідає: 5 листопада колектив закладу ознайомили з наказом Міністерства охорони здоров’я, де затверджений перелік професій та працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації.

12 листопада Андрія усунули від роботи. Каже: вимога керівництва про обов’язкову вакцинацію двома дозами порушує його права.

«Жодних примусів на вакцинацію бути не може. Це визначено законами, нормативними документами, міжнародними й українськими. Я вважаю, що примус до цього неправомірний і треба відстоювати свої права. Зараз готується відсторонення мене з муніципального оркестру, де я також працюю, за тими ж самими вимогами. Відсторонений звідусюди, маю намір відстоювати свої права», – сказав він.

Тільки за наявності сертифікату
Директорка криворізької школи мистецтв №1 Ольга Клочкова каже: викладача допустять до роботи тільки за наявності сертифікату про вакцинацію.

«12 листопада йому було надано наказ про відсторонення від роботи до того часу, доки не будуть усунуті причини, які зумовили це відсторонення», – повідомила вона.

Читайте також:  Уряд хоче на 10 років передати Укрзалізницю німецькому оператору

Зараз у школі працюють 66 людей, з них 64 мають сертифікат про щеплення, додає директорка. Позов до суду, зауважує, її не дивує.

«Це право його, право кожного вирішувати й робити свій вибір. Ми маємо стояти на букві закону», – сказала вона.

Коментар правозахисника
Правозахисник у сфері трудового права Ігор Токовенко каже: Кодекс законів про працю передбачає заборону дискримінації працівників за ознакою стану здоров’я, наявності або відсутності імунітету до певної хвороби.

«Медичне законодавство передбачає, що спочатку має бути запрошення від лікаря. На підставі нього роботодавець направляє працівника на медичний огляд, і тільки на цьому медичному огляді фіксується згода або відмова працівника від вакцинації», – сказав він.

Правозахисник додає: на час відсторонення працівника від роботи через відсутність щеплення за ним залишається робоче місце, але він не отримує заробітну плату, робочий стаж не нараховується, відсутня відпустка.

Що відомо
За інформацією управління культури міськради, у Кривому Розі діє 18 мистецьких шкіл, де працюють 785 людей.
Станом на 23 листопада 9 працівників усунули від роботи через постанову Кабміну про обов’язкову вакцинацію від коронавірусу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: