facebook

Вихід на пенсію у 2023 році: яких змін очікувати

У наступному році в Україні зміняться умови виходу на пенсію. Якщо зараз українці повинні мати у своєму активі щонайменше 29 років страхового стажу, тому в 2023 році він зросте на один рік.

Пише - джерело.


Про це повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, якщо стаж людини становить від 19 до 29 років, то вона має можливість вийти на пенсію у 63 роки. Якщо стаж людини становить від 15 до 19 років, то вона почне отримувати пенсію лише у 65 років.

Щоб вийти на пенсію у 2023 році, людина, якій виповнилося 60 років, повинна мати не менше 30 років стажу. Крім того, тепер в Україні протягом п’яти років (до 2028 року) щороку підвищуватиметься необхідний для отримання виплат страховий стаж.

Читайте також:  Інфляція в Україні побила чотирирічний рекорд: в НБУ пояснили, що підштовхувало ціни

Скільки потрібно стажу для пенсії у 2023 році?
Якщо після досягнення 60 років немає достатнього страхового стажу (щонайменше 30 років), ви маєте право на пенсію у 63 роки за наявності стажу не менше 20 років. Ті, хто має від 15 до 20 років страхового стажу, у 65 років почне отримувати пенсійні виплати. Якщо ж ви маєте менше 15 років стажу, то у 65 років замість пенсійних виплат будете отримувати державну соціальну допомогу.

Варто додати, що планова індексація пенсій в Україні очікується у березні 2023 року і зростання цін компенсуватиметься. Про це заявила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: