facebook

“Встановити в храмах дезінфікуючі засоби”, – владика Іоасаф видав розпорядження

На період дії карантину в межах парафій Івано-Франківської та Галицької єпархії Православної Церкви України запроваджені 15 правил, обов’язкових для всіх священників та церковного активу.

Пише - джерело.

Про це в себе на сторінці повідомив єпископ Франківський і Галицький владика Іоасаф Василиків.

Він 21 березня видав Розпорядження по єпархії з наступними вказівками:

1. В умовах карантину настоятелям парафій, головам релігійних громад неухильно дотримуватися усіх приписів, не легковажити та не ставитись безвідповідально до серйозних випробувань, які стоять перед кожним з нас, згадуючи слова апостола Павла: «Вас спiткала спокуса ніяка iнша, тiльки людська…» (1 Кор. 10,13).

2. Священникам провести роз’яснення серед парафіян щодо правил карантину під час небезпечної пандемії, отримавши інформацію з належних місць, спеціально створених центрів протидії поширенню пандемії.

3. Настоятелям храмів, головам релігійних громад суворо дотримуватись правил карантину. Нагадую усім отцям настоятелям, церковним старостам та членам церковних управ, що ви також відповідатимете перед Богом, людьми і законом у випадку загрози масового розповсюдження коронавірусу з вашої вини.

4. В храмах Івано-Франківсько-Галицької єпархії вимагаю неухильно дотримуватися санітарних норм: прибирати храми, протирати ікони, двері, ручки та перила спеціальним розчином і встановити захисні дезинфікуючі засоби для промивання рук парафіянами.

5. До ікон, хрестів, голгофи, яка на час Великого посту виставлена на середині храму, достатньо буде зробити земний або поясний поклін, не цілуючи їх.

6. Отцям настоятелям належить продовжувати звершувати уставні постові богослужіння і неухильно дотримуючись умов карантину благословляю уділяти Таїнство Сповіді та причастя Святих Дарів усім, хто буде потребувати, не залежно в який час дня чи ночі. Таїнство Соборування проводити тільки над болящими в помешканнях парафіян.

7. Обмежити присутність на богослужінні вірних до 10 осіб, по можливості проводити для парафіян трансляцію онлайн богослужінь.

Також рекомендую отцям настоятелям, якщо будуть дозволяти погодні умови, БОГОСЛУЖІННЯ звершувати на подвір’ї храмів. Під час Богослужінь парафіянам належить стояти на віддалі один від одного три метри, але не ближче одного метра.

8. Хворим, особливо парафіянам за сімдесят років та дітям, на період дії карантину рекомендую залишатися дома і не вводити себе та ближніх у спокусу.

9. Виходячи з надзвичайного тимчасового стану, введеного на час карантину, … подавати Святе Причастя в руки, за чином Літургії св. ап. Якова, ретельно стежачи за тим, щоб парафіяни спожили Тіло і Кров Христові відразу. Після причастя запивки не подавати.

Читайте також:  Карпати засипає снігом (ФОТО)

До Причастя парафіянам належить приступати по десять людей на віддалі один від другого не ближче одного метра.

10. Нагадую всім священнослужителям та вірним Івано-Франківсько-Галицької єпархії, що Святі Тайни (ДАРИ) Тіла і Крові Господніх є істинними і їх дія ніяк не умаляється чи принижується. Будь-які глузування або зневага Святих Христових Тайн є тяжким гріхом і зневагою до Самого Господа Ісуса Христа.

11. Заздалегідь оголошені Таїнства Соборування по церквах на період карантину скасувати. Інші Таїнства та чини уділяти вірним з обов’язковим дотриманням правил карантину.

Традиційні застільні поминання після похорону на період карантину відмінити.

12. Вказане розпорядження та правила діють до 3 квітня 2020 року, а у випадку продовження урядом режиму карантину їх дотримання продовжується до повної відміни.

13. З особливим виявом поваги та подяки прошу духовних пастирів та вірних нашої єпархії піднести молитви до Бога за усіх людей, які працюють у сфері боротьби з поширенням коронавірусу, за лікарів, за волонтерів, за жертводавців, щоб Господь благословив руки тих, хто лікує і допомагає нас лікувати.

14. Вимагаю від усіх отців деканів, парафіяльних отців настоятелів та всіх священнослужителів Івано-Франківсько-Галицької єпархії Православної Церкви України з розумінням ставитися до введених нашою Святою Церквою особливих правил щодо функціонування храмів. Не звертати уваги на тих, хто сіє розбрат і всілякі сум’яття щодо нібито «зради» Віри та Церкви.

15. Закликаю усіх отців деканів, парафіяльних отців настоятелів та всіх священнослужителів Івано-Франківсько-Галицької єпархії Православної Церкви України і всіх християн Івано-Франківської області незалежно від конфесії з уважністю та розумінням поставитися до рекомендацій, рішень та заходів з боку держави і органів місцевого самоврядування й охорони здоров’я у зв’язку із запровадженням в Україні карантинних заходів через загрозу поширення коронавірусу.

“Прошу жителів нашого Прикарпаття не ставитися легковажно до коронавірусної інфекції, не ігнорувати профілактичні заходи. Особливо закликаю всіх мешканців нашого Прикарпатського краю, які повернулися чи повертаються з західних держав, не наражати на небезпеку зараження себе та своїх рідних і близьких”, – завершив владика Іоасаф.

“Наразі є один, найпростіший і найдієвіший засіб зупинити пандемію – залишатися дома і максимально скоротити контакти, не сподіваючись на “якось буде”. Люди, подумайте про своїх рідних, сусідів і усіх рядом з вами проживаючих. Бережімось і бережім одне одного. Залишаймось людьми”, – додав священник.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: