facebook

“Водіїв чекають жорсткі заходи ТЦК на дорогах, цих чоловіків мобілізують до 1 вересня”: повістки, документи, поліція

Згідно з новим законом про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності в Україні 18 травня 2024 року, водії при зупинці автомобіля на вимогу співробітників ТЦК та поліцейських мають пред’явити військовий квиток чи інші військово-облікові документи. (Багатьох водіїв можуть відправити в ТЦК для подальшої мобілізації. Хтось опиниться у війську ще до 1 вересня). Але в одному випадку це можна не робити на законних підставах, вважає адвокат Роман Сімутін.

Пише - джерело.

Як інформує “Today.ua”, зокрема, можна не пред’являти військовий квиток та інші документи під час повітряної тривоги, якщо прямуєш до укриття. У цьому випадку співробітники ТЦК та поліцейські не мають права зупиняти або затримувати військовозобов’язаних чоловіків.

Роман Сімутін наголосив, що ніхто не має права ставити життя чи здоров’я людини під загрозу. Якщо під час повітряної тривоги громадянин чітко заявить, що прямує до укриття, то його не мають права зупиняти.

Щоправда, поліцейські можуть проігнорувати твердження водія про повітряну тривогу. Наприклад, у 2022 році в Києві вранці патрульні поліцейські під час повітряної тривоги зупинили автомобіль Volkswagen і дійшли висновку, що його водій, можливо, перебуває в стані алкогольного сп’яніння. Вони запропонували водієві пройти огляд на визначення рівня алкоголю в крові.

Читайте також:  Скасування карантину можуть уповільнити - Шмигаль

Автомобіліст заявив, що прямує в укриття і тому відмовився від проходження огляду на визначення рівня алкоголю. Правоохоронці щодо нього склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Але Подільський районний суд Києва скасував адміністративне покарання, також пославшись на те, що під час повітряної тривоги головне – це життя та здоров’я людини.

Нагадаємо, згідно з новим законом про мобілізацію та військовий облік, військовозобов’язані чоловіки (вік від 18 до 60 років) мали до 16 липня 2024 року оновити свої військово-облікові дані. Тих, хто цього не зробив своєчасно, вважають порушниками правил мобілізації. Їх можуть за рішенням суду тимчасово обмежити у праві керування транспортними засобами.

Існує спеціальна процедура обмеження ухилянтів у праві управління ТЗ. Спочатку їм поштою надсилають лист-вимогу про оновлення військово-облікових даних. Якщо військовозобов’язаний ігнорує цю вимогу, то його до ТЦК мають доставити поліцейські. Якщо це зробити неможливо, то ухилянта від мобілізації за рішенням суду можуть тимчасово обмежити у деяких правах.

Сообщение “Водіїв чекають жорсткі заходи ТЦК на дорогах, цих чоловіків мобілізують до 1 вересня”: повістки, документи, поліція появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: