facebook

Влітку в Євросоюз: чи відкриє Європа кордони для українців

Євросоюз має намір вже цього літа відкрити свої кордони для туристів.

Пише - джерело.

Правда, розраховувати на каву біля руїн Колізею або прогулянку Монмартром зможуть далеко не всі. У планах ЄС допускати на свою територію без додаткових карантинних обмежень лише тих туристів, які зробили щеплення від коронавірусу. Чи зможуть українці знову скористатися перевагами безвіза, адже вакцинація у нас стартувала ще в лютому – з’ясовував “Апостроф”.

Рятівний Pfizer
Новину про те, що туристичні поїздки в ЄС стануть можливими вже влітку, в інтерв’ю New York Times повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

В ЄС пускатимуть, звичайно ж, вакцинованих туристів, але ось нюанс.

“Усі 27 країн-членів беззастережно приймуть всіх, хто щеплений вакцинами, схваленими EMA”, – заявила президент Єврокомісії.

EMA (Європейське агентство лікарських засобів) – національний регулятор, який реєструє вакцини в ЄС. На даний момент агентство зареєструвало 4 вакцини: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Відмінно! Адже українці якраз і прищеплюються вакцинами Pfizer і AstraZeneca. Але!

Що стосується вакцини Pfizer то на сьогоднішній день в країні її мізерно мало: в Україні завезли всього 117 тисяч доз за програмою COVAX. Якщо врахувати, що для повноцінної вакцинації людині потрібно ввести дві дози, то до літа, коли відкриються кордони, відправитися в ЄС теоретично зможуть не більше 58 тисяч чоловік. Правда, в середині травня, очікується другий транш Pfizer в кількості 473 тисяч доз, та й це крапля в морі.

Цікава ситуація з вакциною англо-шведського виробництва AstraZeneca. В кінці березня AstraZeneca перейменувала свій препарат в Vaxzevria. І саме під цією назвою вакцина зареєстрована EMA. А ось CoviShield, яка виробляється за ліцензією AstraZeneca на потужностях Serum Institute of India, і якою прищепили вже майже півмільйона українців, в EMA не зареєстрована.

Таким чином, лише українці, щеплені Pfizer, зможуть їздити Європою без карантинних обмежень. Так, до кінця року, за запевненням МОЗ, в Україну прийде 10 мільйонів доз Pfizer за прямими контрактами з виробником. Але поки що жоден транш не відбувся, а значить розраховувати на масовий потік туристів з України не доводиться. До того ж, ми раніше писали, що медична система може не впоратися з великою кількістю американських вакцин.

Втім навіть в самій Європі немає єдиної думки про те, як же повинна діяти система пропуску через кордон на основі даних про імунітет.

В кінці березня в ЄС представили так звані сертифікати вакцинації, де буде міститися інформація про те, була людина щеплена проти коронавірусу чи ні, і чим вона була щеплена. Головний санлікар України Віктор Ляшко запевняв, що якщо якась країна потребуватиме для перетину свого кордону свідоцтво про вакцинацію, то для українців не буде проблемою його отримати. Але навіть якщо і так, в тому випадку, коли в довідці українця навпроти графи “вакцина” стоятиме, наприклад, CoviShield, навряд чи це стане аргументом для безперешкодного в’їзду в ЄС.

На початку квітня глава МЗС Дмитро Кулеба зазначав, що наші дипломати роблять все можливе, щоб зробити нові умови для поїздок українців максимально доступними. Але навряд чи Європа піде на те, щоб визнавати вакцинацію препаратами, які не зареєстровані на її території. Тут можливий діалог тільки з конкретними державами, чия економіка побудована на туризмі. Наприклад, з Грецією.

Читайте також:  Сніжана Єгорова записала нове скандальне відео

Як відомо, з 14 травня Греція планує відкрити свої кордони навіть для тих туристів, які вакциновані не схваленими EMA препаратами. Більш того, за словами міністра туризму Греції Харіса Теохаріса, відвідати країну зможуть навіть люди без щеплень: на підставі негативного ПЛР-тесту.

До речі, суперечки про те, чи визнавати вакцинацію єдиним можливим аргументом для вільного перетину кордону, не вщухають в Європі досі. Адже якщо лише вакцина даватиме право на подорожі, а вільного доступу до препаратів у всіх бажаючих досі немає, то тут є ознаки дискримінації. Тому в ЄС і звучать ідеї зрівняти в правах як щеплених, так і тих, хто може надати результати тестів на антиген. Однак за повідомленнями німецьких ЗМІ, канцлер Ангела Меркель проти такого підходу.

Пустять, але не скрізь
Така неузгодженість навіть всередині ЄС, на думку заступника голови Комітету з туризму Торгово-промислової палати України Володимира Царука, каже про те, що без подорожей українці не залишаться. Навіть ті, хто не отримає щеплення Pfizer.

“Ситуація дуже динамічно змінюється, і я думаю, що країни Євросоюзу також стежитимуть за тим, як їхні сусіди будуть відкривати кордони, – каже “Апострофу” Царук. – Ми зараз чуємо, що в ЄС говорять багато про паспорти вакцинації і пускатимуть тільки згідно з цими паспортами, але в той же час, наприклад Болгарія, яка член ЄС, з 1 травня відкриває кордони і впускає українців, росіян абсолютно без паспортів, тільки з негативним ПЛР тестом. Це приклад того, як країна, яка хоче заробляти на туристах, не буде дотримуватися якихось норм і не чекає, поки введуть загальні паспорти для всього Євросоюзу. Приблизно така ж історія з Грецією. По Греції багато як регулярних, так і чартерних рейсів, які стартують з кінця травня. Тому я думаю, що в цьому році будуть більш лояльні умови, але в кожній конкретній країні умови допуску будуть різними”.

Проте навіть лояльні “різні умови” Україні доведеться виконувати. На тлі низьких темпів вакцинації зробити це буде не так просто.

“Європа вже назвала тих громадян, яких збирається до себе пускати. Це громадяни США, Канади, ОАЕ. Україну поки що не називали, але все залежатиме від того, як буде розвиватися пандемія: будемо ми перебувати в червоній зоні чи ні, – додає “Апострофу” голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха. – Тут важливо, як спрацює уряд. Сертифікати вакцинації, які будуть найближчим часом, я сподіваюся, видаватися в Україні – чи відповідатимуть вони європейським зразкам. Європа має бажання приймати у себе туристів, але, на жаль, ми знаходимося на рівні африканських країн по вакцинації і навіть відстаємо від них. Я думаю, європейці будуть приймати до себе людей з тих країн, де є масова вакцинація”.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: ,