facebook

Вірус, який забрав мільйони життів, може повернутися через клімат або біологічну війну

Вірус натуральної віспи вважається повністю переможеним з 1980 року, але його зразки є в дослідницьких лабораторіях США й Росії, що залишає ймовірність повернення хвороби. Що загрожує людству у разі біологічної війни, техногенної катастрофи та зміни клімату?

Пише - джерело.

Про це пише Spektrum.

Далеко не всі види віспи ліквідовані. Чи небезпечні для людства останні віруси натуральної віспи, що залишилися? Або нам навіть загрожує нова хвиля віспи зі світу тварин?

Натуральна (або чорна) віспа, одне з найнебезпечніших інфекційних захворювань в історії людства, вважається ліквідованою з 1980 року. Лише в двох лабораторіях в світі ще зберігаються живі віруси натуральної віспи. Потенційні аварії, що трапляються у світі, породжують побоювання, що небезпечні віруси можуть якось вирватися назовні в результаті навмисних дій або випадково. Чому ж Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) до цих пір не розпорядилася їх знищити?

Аварія в спеціалізованій лабораторії не завжди тягне за собою “червоний” рівень небезпеки

На шостому поверсі російського Державного наукового центру вірусології і біотехнології (“Вектор”) в західносибірському селищі Кольцово нещодавно вибухнув газовий балон. Вогонь охопив площу в 30 квадратних метрів — так було написано в короткому повідомленні для преси, поширеному інститутом. Постраждала одна людина. Пожежа була швидко ліквідована і, ймовірно, не привернула би особливої уваги засобів масової інформації, якщо б в лабораторії не зберігалися небезпечні для життя віруси. Крім вірусів лихоманки Ебола і гепатиту, там знаходяться дві останні групи вірусів натуральної віспи. І хоча в повідомленні для преси стверджувалося, що у постраждалій частини будівлі “не зберігалися біологічні матеріали”, побоювання залишаються. Адже в радянський час команда лабораторії “Вектора” працювала над створенням біологічної зброї. Як в США, так і в Росії під час холодної війни досліджували можливість застосування вірусів натуральної віспи в якості зброї.

Чи можуть при подібній аварії небезпечні віруси — особливо віруси віспи — потрапити в навколишнє середовище і заразити людей? Андреас Нітше (Andreas Nitsche), керівник відділу високопатогенних вірусів в Інституті імені Роберта Коха в Берліні, вважає це надзвичайно малоймовірним. “Лабораторії сконструйовані таким чином, що навіть в екстремальних ситуаціях нічого статися не може”. Крім того, при температурі від 100 градусів і вище більшість вірусів гинуть. Полум’я пальника Бунзена, з яким швидше за все можна порівняти горіння газового балона, розігрівається до 1500 градусів Цельсія. Від пробірки з вірусами натуральної віспи нічого інфекційного не залишиться, впевнений Нітше.

Читайте також:  Коронавірус: британські лікарі назвали нові симптоми

Всі предмети, які залишають лабораторію біологічної безпеки найвищої міри захисту після контакту з вірусами, згідно зі стандартними правилами, проходять через автоклави, де їх стерилізують при температурі від 121 до 134 градусів і обробляють парою під тиском. Завдяки цим та іншим суворим правилам небезпечні віруси не можуть випадково виявитися за межами таких лабораторій, як у “Векторі”. “Поки співробітники дотримуються цих правил, лабораторії на 100% безпечні”, — заявляє вірусолог Нітше.

Більш вірогідною Нітше вважає ситуацію, коли старі проби вірусів натуральної віспи виявляються поза стінами спеціалізованих лабораторій, як це сталося, наприклад, в липні 2014 року. Тоді шість пробірок із збудниками віспи, заморожених сухим способом, були знайдені на старому складі американського Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA). З того часу як в 1980 році хвороба була переможена у всьому світі, всі наявні запаси збудників натуральної віспи зберігаються під суворим контролем Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) лише у двох лабораторіях: російському “Векторі” та Центрі з контролю і профілактики захворювань в США.

Герман Майєр (Hermann Meyer), професор мюнхенського Інституту мікробіології Бундесверу, не бачить небезпеки для людства у штамах вірусів, котрі зберігаються в спеціальних лабораторіях. За його словами, в цих лабораторіях діють відповідні правила допуску та нагляду, а персонал навчений і перевірений на благонадійність. І хоча зловмисник, працюючий в лабораторії, може подолати ці перешкоди, це вкрай малоймовірно.

Чому віруси натуральної віспи ще існують

“Якщо ці віруси потраплять не в ті руки, вони можуть стати небезпечними”, — говорить Томас Мертенс (Thomas Mertens), вірусолог і голова Постійної комісії зі щеплень (STIKO). В лабораторії віруси натуральної віспи відносно легко розмножити, і з ними неважко працювати. Крім того, збудники цієї хвороби досить стійкі. Навіть висохши, вони можуть, наприклад, в кірочках шкіри хворих, жити місяцями і навіть роками.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: