facebook

Від вертольотів до дронів: військовий льотчик Юрій Сметанський навчає бійців керувати безпілотниками

Юрій Сметанський присвятив авіаційній справі 38 років свого життя. Шлях пілота чоловік почав у військовому училищі, яке спеціалізувалося на вертольотах. Зараз Юрій Сметанський керує службою безпілотних авіаційних комплексів підрозділів Національної гвардії України на Івано-Франківщині.

Про особливості своєї роботи пілот розповів Суспільному.

Пише - джерело.

Юрій Сметанський вже понад рік вчить зовнішніх пілотів керувати безпілотниками. З його слів, всі бійці, яких він навчав, від початку повномасштабного вторгнення РФ виконують бойові завдання на сході країни.

“У мене — льотний профіль. На танку я їздити не вмію. На БТРі — теж. За бажанням, можу на всьому навчитися, але я був військовим льотчиком. У частині Нацгвардії була посада — командир екіпажу безпілотних апаратів. В принципі, це — мій напрям”, — розповідає Юрій Сметанський.

Шлях пілота чоловік почав у 1985 році у Саратовському військовому училищі. Льотчик пригадує: перший політ відбувся в Пензенській області в 1986 році з льотчиком-інструктором на вертольоті Мі-8.

“Мій перший політ — це висіння у квадраті. Він вважається одним із найскладніших видів польотів. Вертоліт злітає, зависає на висоті 3-5 м над землею і висить. Щоб нікуди: ні вліво, ні вправо. Прапорцями визначають квадрат 50 на 50 м. Ти не маєш права виходити за нього. Якщо ти все виконав, тебе вже допускають до самостійних польотів”, — ділиться пілот.

З його слів, тих студентів, які не виконали це завдання, до польотів більше не допускали. У 1989 році Юрій Сметанський закінчив училище з відзнакою та міг вибрати місце служби. Чоловік вирішив відправитися у війська в Угорщині.

Читайте також:  Благочестива ООН і "ангели" в московських підрясниках

Чоловік каже: техніка пілотування не міняється, тому він швидко опанував дрони. На запитання, чи сів би зараз за штурвал гелікоптера, відповідає так: “Моя перша професія — моє покликання. Я ніколи не ховався. Навіть, коли у 2014 році пішов на пенсію, я пішов до військкомату і став на облік. Бачите, в той час льотчики не були потрібні. І тоді дронами ще не займалися. Якби що — я не проти політати”.

The post Від вертольотів до дронів: військовий льотчик Юрій Сметанський навчає бійців керувати безпілотниками appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: