facebook

Від “Олімпу” до “Воїнів світла”: як митець з Франківська створює мініатюри з глини

Володимир Зеленський, Павло Вишебаба, Борис Джонсон, Привид Києва, Валерій Маркус, Пташка та не лише вони  іванофранківець Богдан Савлюк зліпив з полімерної глини серію мініатюр “Воїни світла”.

Пише - джерело.

Про те, як змінилася його творчість за останні роки, лялькар розповів Суспільному.

Розкажіть про серію мініатюр “Олімп”. Як ви обирали образи богів, які підходитимуть письменникам?

— Цю колекцію я зробив у 2019-2020 роках. Опублікував її до Дня письменника. Вибирав серед найвідоміших українських письменників. До прикладу, Тарас Прохасько. Він живе в Івано-Франківську. Я бачив його спосіб життя — схожий на Діоніса. Він вільно спілкується з всіма. Жадан, як Аполлон. Ним захоплюються багато жінок. Андрухович — Зевс. У нього псевдо Патріарх української літератури, що асоціюється із Зевсом. Маркус був досить відомий в інфопросторі. Як військовий, він асоціюється з Гефестом. Потрібний був бог війни, такий агресивний. У текстах Семесюка якраз така атмосфера.

Яку з цих мініатюр вам найважче було створити?

— Мені здається, що найважче було робити Ірену Карпу (Афродіту). Обличчя не дуже виходило. Здається, двічі переробляв.

Від "Олімпу" до "Воїнів світла". Як митець з Франківська створює мініатюри з глини

Над якою серією ви працюєте зараз?

— Зараз я цим практично не займаюся. Остання серія, над якою працював, — “Воїни світла”. Це — 16 мініатюр. Там є і військові, і політики, волонтери, наші закордонні друзі. Незабаром у Франківську буде відбуватися благодійний аукціон, де цю серію можна буде придбати. Вторговані гроші підуть на підтримку 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ імені Вітовського. Нещодавно зробив дві копії фігурок з колекції й передав Катерині Поліщук та Павлу Вишебабі.

Читайте також:  Весілля в умовах карантину: рекомендації та застереження для прикарпатців

Як вплинула війна на вашу творчість?

— Додалися голови мертвих “орків”. Фігурки стали злободеннішими. Війна вплинула на ідею створення цієї серії. Майже рік не ліпив нічого, а коли прийшла війна, то я зробив цю серію за рік.

Скільки серій фігурок ви вже створили?

— Або 12, або 13. Також є марки від Укрпошти, є мультики, є кліп гурту “Kozak System”, називається “Фарисейська”. Ще робив колекцію персонажів зі своєї книги, щоб просувати її. Першою колекцію були “Гуцули”. Зробив її у 2016 році.

Як ви придумуєте описи до мініатюр?

— Книжки читаю. Читаєш літературу і з‘являються асоціації, фантазія. Я придумав це спеціально, щоб було цікавіше, щоб розважити людей. Не просто фотографії. Намагаюся додавати трохи гумору.

The post Від “Олімпу” до “Воїнів світла”: як митець з Франківська створює мініатюри з глини appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: