facebook

Від нуля до $1 тис. Скільки коштує оренда житла у Львові, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську

Тисячі біженців щоденно приїжджають на захід країни. Ріелтери та власники житла не проти на цьому заробити. Але варіантів все одно мало

Пише - джерело.

«Останнім часом я рідко піднімаю слухавку», — розповідає НВ Бізнес львівський ріелтер Василь Гірняк. Всі телефонують із тим самим запитанням — як зняти квартиру у Львові та передмісті. Але допомогти нема чим. До міста вже приїхали, за даними мерії, близько 200 тис. біженців і вільних квартир немає, каже Гірняк. Закінчуються місця у гуртожитках, школах та інших об’єктах інфраструктури, де розміщують переселенців.

Дефіцит у Львові та Ужгороді

Гірняк не єдиний ріелтер, котрий сидить без діла. Дзвінок кореспондента НВ проігнорували десять його колег, які ще два тижні тому розміщували інформацію про здачу квартир у Львівській, Закарпатській, Тернопільській областях.

Ті, хто взяли слухавки, лише підтверджують загальну тенденцію. «Житла в оренду немає — жодного», — розповідає директор агентства нерухомості (АН) Фарт в Ужгороді Мар’яна Нагорнюк. Її слова підтверджує і менеджер АН ЛАД із Тернополя Ірина Щербина. «Єдиний варіант влаштуватися на ночівлю — звернутися до волонтерів, які підселяють у будинки, гуртожитки», — каже вона.

Буквально за кілька днів переселенці винайняли все можливе житло — елітні будинки та дачі зі зручностями надворі, хрущовки без ремонту тощо, розповідають співрозмовники НВ Бізнес. До переселенців приїжджають друзі та родичі, які селяться у переповнених квартирах і будинках.

Варіанти у Луцьку та Івано-Франківську

Станом на 9 березня, у Луцьку було лише два варіанти оренди та 30 дзвінків від охочих, розповідає НВ Бізнес директор місцевого агентства нерухомості Валерій Мусійчук.

Ціни на оренду квартир у місті дуже різні, каже Мусійчук. Деякі орендодавці відмовляються брати від переселенців плату — їх просять сплатити лише комунальні послуги. Абсолютна більшість не підвищували вартість житла.

Читайте також:  Стосується всіх, хто має землю: Рада радикально змінила правила – доведеться більше платити

Наприклад, однокімнатну хрущовку, коли вона з’являється, можна зняти за 3,5 тис. грн на місяць. Квартиру з новим ремонтом та автономним опаленням — за 6 тис. грн. Пів будинку — за $500 на місяць. Варіанти з’являються рідко. Мусійчук каже, що бачив пропозицію про здачу в оренду цілого будинку за $1,5 тис. із гарним ремонтом, гаражем, альтанкою та мангалом. Але він швидко зник.

Квартиру можна знайти і в Івано-Франківську, додає менеджер АН Діаманти Закарпаття Оксана Гуцуляк. «Пропозицій дуже мало, але вони з’являються», — додає Гуцуляк. Наприклад, однокімнатну квартиру можна винайняти за 4,5−5 тис. грн на місяць. Житло вищого класу здають за валюту і обходиться воно $250−350 на місяць.

Переважна більшість переселенців шукає квартиру на місяць-два з можливістю пролонгації договору. Є люди, які завищують ціни на оренду житла. Ми з ними працюємо та переконуємо такого не робити”, — визнає Гуцуляк. Наприклад, деякі орендодавці просять у Івано-Франківську за свою квартиру $800 на місяць.

Такі пропозиції, за інформацією НВ Бізнес, з’являються і в Ужгороді. І, як кажуть ріелтери, люди із грошима готові платити. Додатково орендарі оплачують комунальні послуги та платять ріелтерам — у середньому половину розміру місячної плати за оренду житла.

Мери всіх міст на заході України вже розкритикували апетити власників житла. «Дехто не розуміє, що у нас війна і наживаються на біженцях, піднявши ціни на оренду. Прирівнюю такі речі до справжнього мародерства за таких часів і обіцяю відсьогодні взяти це питання під особистий контроль», — заявив мер Чернівців Роман Клічук.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: