facebook

Великдень без участі вірних: Ватикан видав декрет

У зв’язку з пандемією коронавірусу у Ватикані видали декрет із поясненнями літургійних правил, яких необхідно дотримуватися під час служіння найважливіших тайн віри у час Великодня.

Документ, виданий за розпорядженням Святішого Отця, Папи Римського, його підписали відповідальні особи Ватикану, повідомляє Кредо.

Пише - джерело.

У декреті зазначено: оскільки Великдень становить центр Літургійного року Католицької Церкви, пов’язаний із великопісним приготуванням та урочистістю Зіслання Святого Духа, він не може бути перенесений на інший час.

Тому в країнах, де зобов’язують обмеження, запроваджені цивільною владою, єпископи — узгодивши свої рішення в межах Конференції єпископату — повинні служити літургії по кафедральних храмах, а настоятелі — по своїх парафіях, без участі вірних.

Їм належить оголосити годину, коли буде служитися літургія, так щоб віряни могли слідкувати за нею онлайн зі своїх помешкань за посередництвом медіазасобів.

Стосовно Святої Меси Вечері Господньої у Великий Четвер, то священники можуть її служити по кафедральних і парафіяльних храмах. Дозволяється також священникам у цей вечір, як виняток, служити Месу Вечері Господньої без участі вірних.

Читайте також:  Хода у вишиванках: франківці з прапором у руках пройшлись центром міста (ФОТО)

Також буде пропущено обряд омивання ніг, як і перенесення Пресвятих Дарів до Темниці на завершення Святої Меси. Пресвяті Дари залишаться у Дарохранительниці. Натомість священники, які не матимуть того вечора можливості служити Святу Месу, будуть зобов’язані прочитати Вечірню Великого Четверга.

Також у Велику П’ятницю літургію Страстей Господніх будуть служити по кафедральних і парафіяльних храмах самі єпископи та священники. Дієцезіяльних єпископів зобов’язано декретом на цей вечір визначити спеціальну молитву за хворих, померлих, заблукалих.

Літургія Великоднього Навечір’я (Пасхальної вігілії) буде відправлена тільки у катедрах і центральних парафіяльних храмах, залежно від місцевих можливостей.

Рішення щодо літургій у монастирях, семінаріях і чернечих спільнотах залишено дієцезіяльним єпископам.

Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств Ватикану зазначає, що якщо йдеться про різні прояви побожності люду і процесії, то їх можна перенести, залежно від думки дієцезіяльного єпископа, на інший термін — наприклад, на 14 і 15 вересня, свято Воздвиження Хреста Господнього і спомин Божої Матері Скорботної.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: