facebook

Вчені винайшли спрей проти COVID-19: зміцнює імунітет і захищає від коронавірусу

Назальна вакцина-кандидат від COVID-19, ефективна під час профілактиці передавання захворювань.

Пише - джерело.

У США розробили назальну вакцину, що викликає імунітет в дихальних шляхах. Так вірус SARS-CoV-2, що спричиняє COVID-19, потрапляючи в ніс, не призведе до ускладнень, кажуть вчені.

І хоча помітний прогрес був досягнутий в розробці внутрішньом’язових вакцин проти SARS-CoV-2, таких як легкодоступні вакцини Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson, поки ще нічого подібного до назальної вакцини не було схвалено для забезпечення імунітету слизової оболонки носа – першого бар’єру проти вірусу, перш ніж він потрапляє в легені.

Навин Варадараджан, доктор медицини Андерсона, професор хімічної та біомолекулярної інженерії Університету Г’юстона, і його колеги повідомляють в iScience про розробку інтраназальної суб’єдиничної вакцини, яка забезпечує стійкий місцевий імунітет проти патогенів.

“Вакцинація слизових оболонок може стимулювати як системний імунітет, так і імунітет слизових оболонок і має ту перевагу, що є неінвазивної процедурою, що підходить для імунізації великих груп населення”, – сказав Варадараджан.

“Однак вакцинації слизових оболонок перешкоджає відсутність ефективної доставки антигену і необхідність у відповідних ад’ювантах (комплекс речовин, що використовуються для посилення імунної відповіді, які можуть стимулювати стійкий імунну відповідь без токсичності)”, – додав він.

Щоб вирішити ці проблеми, Варадараджан співпрацював з Сіньлі Лю, доцентом фармацевтики фармацевтичного коледжу UH і експертом з доставки наночастинок. Групі Лю вдалося інкапсулювати агоніст стимулятора генів інтерферону (STING) в ліпосомного частки, щоб отримати ад’ювант під назвою NanoSTING. Функція ад’юванта – стимулювати імунну відповідь організму.

Імунітет за 7 днів
“Наші результати показують, що склад вакцини-кандидата безпечний, викликає швидкі імунні відповіді протягом семи днів і формує повноцінний імунітет проти SARS-CoV-2”, – сказав Навин Варадараджан, провідний автор дослідження.

Читайте також:  У Чехії каратимуть роботодавців за дискримінацію українських громадян - МЗС

“NanoSTING має невеликий розмір часток близько 100 нанометрів, який демонструє фізичні і хімічні властивості, що істотно відрізняються від звичайних ад’ювантов”, – сказала Лю.

“Ми використовували NanoSTING в якості ад’юванта для интраназальной вакцинації і секвенування одноклітинної РНК, щоб підтвердити, що лімфоїдна тканина, асоційована з носом, є індуктивним ділянкою після вакцинації. Наші результати показують, що склад вакцини-кандидата безпечний, викликає швидкі імунні відповіді – протягом семи днів – і викликає повний імунітет проти SARS-CoV-2”, – сказав Варадараджан.

“Для справедливого розподілу потрібні стабільні вакцини, які можна легко доставити”, – зазначив Варадараджан, співзасновник AuraVax Therapeutics Inc.

Фундаментальним обмеженням внутрішньом’язових вакцин є те, що вони не призначені для індукції імунітету слизових оболонок. Як показала попередня робота з іншими респіраторними патогенами, такими як грип, знезараження імунітету до вірусної повторної інфекції вимагає адаптивних імунних відповідей в дихальних шляхах і легенях.

На думку дослідників, назальна вакцина також буде сприяти широкому розподілу вакцин у всьому світі.

“Для широкого розподілу необхідні стабільні вакцини, які можна легко доставити. Як ми показали, кожен з наших компонентів, білок (ліофілізований) і ад’ювант (NanoSTING) стабільні більше 11 місяців і можуть зберігатися і транспортуватися без необхідності заморожування”, – сказав Варадараджан.

Варадараджан є співзасновником AuraVax Therapeutics Inc., новаторської біотехнологічної компанії, що розробляє нові інтраназальні вакцини і методи лікування, щоб допомогти пацієнтам перемогти виснажливі захворювання, включаючи COVID-19. Компанія має ексклюзивну ліцензійну угоду з UH щодо інтелектуальної власності, що охоплює інтраназальні вакцини і технології агоністів STING. Вони почали виробничий процес і планують залучити FDA в кінці цього року.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: