facebook

Вартість бензину може зрости вдвічі: експерт розповів, чого очікувати на ринку пального

Фахівці зазначають, що державі потрібно насамперед врегулювати ситуацію з пальним.

Пише - джерело.

Українці хвилюються: чи не подорожчає найближчим часом вартість пального, адже ріст цін традиційно очікують весною, коли стартують активні весняно-польові роботи і на пальне збільшується попит. До того ж, всі пам’ятають минулорічну паливну кризу, коли під час війни бензин та дизель зникли з АЗС на тривалий час. Чого зараз очікувати споживачам на ринку нафтопродуктів, сайту ТСН. ua розповів Сергій Куюн, директор консалтингової групи “А-95”.

Може здешевшати на 1-2 гривні
Чи дійсно зараз може збільшитись вартість пального в Україні, через весняно-польові роботи? Чи існує така небезпека?

Насправді, ні. Зараз немає жодних побоювань щодо зростання вартості пального в Україні. Його заготовили дуже багато. І це, відповідно, не дозволяє цінам на нього зростати. Навіть навпаки, ми бачимо, що кожен тиждень, або кожні десять днів – ціна на пальне поступово зменшується. Наприклад, просідає ціна в гурті, не на багато, але все ж – за тиждень на 25-50 копійок. В роздрібній торгівлі теж фіксується зменшення вартості палива – за два тижні на 1 гривню. І я думаю, що ще є потенціал для подальшого зниження цін на пальне. Гадаю, на 1-2 гривні ціни можуть ще впасти, як на бензин так і на дизель.

Акциз на бензин зросте вдвічі
Зараз всі говорять про 1 липня, коли має різко здорожчати пальне, через повернення розміру ПДВ до довоєнних параметрів. Кажуть, що ціни на всі види палива дуже різко подорожчають, чи так це насправді?

Так. Ідеться про повернення податків на довоєнний рівень. Йдеться не тільки про ПДВ, яке зараз становить 7%, а планується у розмірі 20%, а також і про збільшення акцизів на пальне. Через що акциз на бензин зросте вдвічі, на дизельне пальне на 40%. Тому, це дійсно буде чуттєво для споживача. Якщо перерахувати ці податки і накласти їх на ціну, то виходить, що бензин подорожчає на 10-11 гривень за літр, дизельне пальне на 7-8 гривень за літр, а скраплений газ на 3,5 гривні.

Як зупинити здорожчання бензину та дизелю?
Що потрібно зробити, щоб уникнути такого значного здорожчання і чи можливо його якось пом’якшити?

Треба реформувати систему оподаткування нафтопродуктів. Є цілком реальні варіанти пом’якшити зростання цін та паралельно забезпечити надходження збільшених податків до бюджету. Бо, на жаль, у нас зараз це зовсім не так працює.

Читайте також:  “Долар подорожчає, українці можуть втратити гроші”: експерти вказали на тенденції, які здатні зіпсувати курс валют

Особливо, що стосується ПДВ, то є дуже великі ризики, що 20-відсоткова ставка поверне на ринок масові схеми по ухилянню від сплати податку на додану вартість – торгівлю без касових апаратів, необліковану готівку, з використанням “податкових ям”, фіктивних документів та інше.

На жаль, у нас держава не вміє збирати ПДВ, проте, акцизний збір збирається набагато краще. Тому зараз обговорюється концепція для того, щоб рівень ПДВ зберегти максимально низьким. В теперішньому вигляді – 7%, він вбив всі тіньові схеми на ринку. Тепер ділкам просто не вигідно цим займатися, вони нічого на цьому не заробляють. Саме тому ПДВ потрібно залишити таким як зараз, а завдання по наповненню бюджету вирішити за рахунок підвищення акцизів.

Це можна зробити шляхом підбору та балансуванням акцизів на скраплений газ, дизельне пальне, бензин. Ми досягнемо того ж результату, як і з допомогою підвищення ПДВ, але це буде більш ефективно і менше тиснутиме на ціну. Тобто цей тиск буде розподілений по всіх продуктах і не буде різких стрибків цін на бензин, як очікується – аж на 11 гривен.

Сподіваюсь, урядовці та нардепи вивчать усі варіанти й застосують такий підхід, бо він захистить споживачів та наповнить бюджет.

Чи зростуть ціни на усі товари через здорожчання палива
Деякі експерти зазначають, що зростання вартості пального потягне за собою ланцюгову реакцію підвищення цін на інші товари та послуги. Бо всі чомусь орієнтуються по цінам на бензин. Чи так це?

Ну, насправді існує дуже багато спекуляцій з цього питання. Так, паливна складова присутня у багатьох галузях – це зрозуміло. Але багато людей саме на цьому спекулює, тобто заявляючи, що якщо зростають ціни на бензин, то неодмінно і на все інше будуть зростати. Але потрібно розуміти, що паливна складова не є критичною у собівартості, наприклад, продуктів харчування. Там цей складник може додати 1-2% до ціни. А у нас хіба щось дорожчає так? У нас одразу зростає вартість на десятки відсотків.

Відповідно, державі потрібно насамперед врегулювати ситуацію з пальним – розділити податкове навантаження рівномірно на всіх споживачів, а по друге, ретельно зайнятися відслідковуванням таких підозрілих “цінових зміни”, тому що там присутня величезна кількість зловживань.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: