facebook

Вакцинація і безпліддя: науковці розвіяли чутки щодо COVID-щеплення

Міф про те, що вакцинація проти коронавірусу може стати причиною безпліддя давно спростували, але подібні думки продовжують поширювати у соцмережах.

Пише - джерело.

Чому не варто боятись щеплення проти коронавірусу і звідки узагалі взялись такі чутки – розповіли експерти, пише DW.

Спершу говорили про безпліддя передусім у жінок – мовляв, вироблені за допомогою вакцини антитіла можуть знешкоджувати не лише коронавірус, а також білки, які беруть участь у формуванні плаценти в матці.

Прихильники цього міфу заявили про подібність спайкового білка і синцитину-1.

Насправді спайковий білок коронавірусу складається з 1273 амінокислот, а синцитин-1 – з 538. Науковці знайшли всього одну послідовність з 5 амінокислот, яка є подібною у цих двох протеїнів, але й вона не є ідентичною.

“Якщо ж і слідувати цій теорії, то до безпліддя передусім призводило б і захворювання на COVID-19”, – зазначив директор лабораторії плаценти Університетської клініки Єни та президент Європейського товариства репродуктивної імунології.

Читайте також:  Українцям радять починати вакцинуватися від грипу через можливий спалах хвороби. Ексклюзив

Про чоловіче безпліддя внаслідок вакцинації проти COVID-19 також були розмови – однак дослідження американських вчених вказує на протилежні висновки.

Науковці проаналізували сперму 45 чоловіків до та після щеплення мРНК-вакциною і не змогли встановити жодного негативного впливу щеплення на репродуктивну функцію чоловіків.

Водночас науковці виявили, що навпаки інфікування коронавірусом може негативно позначитись на чоловічому здоров’ї.

Коронавірус небезпечніший за щеплення

Вакцинація мРНК-вакцинами не є причиною ані проблем з ерекцією, ані безпліддя. Натомість SARS-CoV-2 створює ризик отримати ці обидва захворювання.

Команда урологів змогли виявити вірус у тканині яєчок чоловіків, які померли від коронавірусу. Тож, вірус може шкодити не лише формуванню сперми та здатності продовжувати рід, але й призводити до еректильної дисфункції.

Водночас такі висновки не є чимось абсолютно неочікуваним. Адже, інші віруси теж можуть викликати запалення у яєчках та шкодити репродуктивному здоров’ю.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: