facebook

В Україні злетять ціни на продукти: експерти назвали причини

В Україні швидко дорожчають ціни на соняшникову олію, хліб, яйця, м’ясо та молочну продукцію. За прогнозами експертів, удару по гаманцю не уникнути – подорожчання продовжиться.

Пише - джерело.

Про це йдеться в матеріалі видання “Фокус”. Ключова причина подорожчання – пандемія COVID-19, яка спричинила низку негативних наслідків для світової економіки. Це і порушення логістики, і криза на ринку праці, і збитки бізнесу через карантинні обмеження.

Також істотний вплив на ціни зробили скорочення врожаю в багатьох країнах, епідемія пташиного грипу, яка зачепила агросектор Євросоюзу, і африканська чума в Китаї, яка вирує там другий рік поспіль. В результаті поголів’я свиней там за 2019-2020 роки скоротилося мало не наполовину.

Зазначається, що обсяги виробництва сільгосппродукції і продуктів харчування, а також їх споживання в 2021-му теж виростуть. Згідно з даними аналітичного агентства USDA міністерства сільського господарства США, в агросезоні 2020-2021 (з червня по травень) світове виробництво зернових збільшиться на 10 млн т. Зокрема, за оцінками ФАО, виробництво пшениці досягне рекордного рівня – 785 млн т, а це на 1,4% більше, ніж у 2020-му. До того ж споживання зернових у сезоні 2020-2021 становитиме майже 2,8 млн т, що на 2,4% вище, ніж роком раніше.

А ось запаси зернових у світі за 2021 рік скоротяться на 1,7%, до 808 млн т. Це означає, що населення буде з’їдати запаси швидше, ніж країни можуть їх поповнювати, що тримає високі ціни на зернові. Так, з листопада 2020 року по квітень 2021-го ціни на пшеницю зросли більш ніж на 10%, на кукурудзу – майже на 50%.

Читайте також:  Українців попередили про потужні дощі з грозами та новий удар холоду

Динаміка цін на зерно і цукор

Головний рекордсмен за темпами зростання цін – рослинні олії. Вартість пальмової з квітня 2020-го по квітень 2021 року зросла на 90%, соєвої – на 131%, а соняшникова олія подорожчала на 95%.

Динаміка цін на олію

Подорожчання не оминуло і ринок м’яса та молочну продукцію. Індекс цін ФАО на м’ясо з початку року піднявся більш ніж на 4%, а на молочну продукцію – на 8%. У подорожчанні м’яса знову винен Китай, який активно імпортує птицю і особливо свинину, намагаючись заповнити втрати після епідемії африканської чуми.

За зростанням цін Україна не відстає від глобальних тенденцій. За даними Держстату, інфляція в країні в I кварталі становила 7,4% по відношенню до аналогічного періоду 2020 року. А всього за рік з березня 2020 року по березень 2021-го споживчі ціни зросли на 8,5%.

Хліб за рік виріс у ціні майже на 15%, м’ясо – на 6%, соняшникова олія – на 50%, цукор – на 65%, а яйця подорожчали більш ніж удвічі. “Ми увійшли в період цінового зростання, який не обмежиться одним сезоном. Ціни будуть рости як на зерно, так і на олійні культури”, – говорить керівник аналітичного департаменту ProAgro Марія Колесник.

Нагадаємо, великодня випічка в 2021 році подорожчала на 21%. Тепер паска буде коштувати 81 грн проти 70 грн у 2020-му. На основні інгредієнти істотно виросли ціни.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: