facebook

В Україні від COVID-19 вакциновані тільки 29% колективів шкіл: що буде з роботою установ

До початку навчального року повністю вакциновані від коронавірусної інфекції лише 29% педагогічних колективів шкіл в Україні. Близько 23% вчителів отримали одну дозу препарату від коронавірусу.

Пише - джерело.

В Україні від COVID-19 вакциновані тільки 29% колективів шкіл: що буде з роботою установ

Про це заявив начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки Юрій Кононенко. За його словами, дана ситуація може вплинути на форму навчання в разі спалаху коронавірусної інфекції в Україні.

У свою чергу, освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтерв’ю Громадське зазначив, що якщо той чи інший регіон вийде із зеленої зони і перейде в помаранчеву, жовту або червону, а відсоток вакцинованих педагогів в даному регіоні буде менше 80%, навчальні заклади можуть бути переведені на дистанційне навчання.

Він також зазначив, що з оцінкою кількості вакцинованих серед педагогів можуть виникнути труднощі, оскільки уряд не прописав механізми контролю вакцинації працівників навчальних закладів.

За його словами, команда омбудсмена пропонувала МОЗу вносити відомості про вакцинацію вчителів в уже звичну форму 063/о – картку профілактичних щеплень. Однак у відомстві відповіли, що це не передбачено законом, тому що щеплення від коронавірусу не входить у число обов’язкових.

“Абсолютно незрозуміло, як перевіряти, скільки працівників тієї чи іншої школи пройшли вакцинацію і як цю інформацію оформити документально. Адже на її основі необхідно ухвалювати рішення – як буде працювати школа в разі спалаху інфекції”, – зазначив Горбачов.

Він додав, що вакцинацію вважає пріоритетною, однак підкреслив, що змушувати педагога робити щеплення ніхто не має права, так само, як і вимагати від нього за свій рахунок проходити тести на коронавірус. Водночас він послався на намір влади Тернопільської області щотижня відправляти працівників школи на ковід-тести за їхній рахунок.

Читайте також:  Освітян, які не щепляться впродовж місяця, відсторонять від роботи

“Вакцинація педагогів, як і представників інших професій є добровільною. Тому ні директор школи, ні хто інший не може змусити нікого з педколективу робити уколи. Так само, як і обмежувати їхню роботу в навчальному закладі. Тому я як посадова особа діятиму в межах закону і захищатиму права педпрацівників, якщо керівництво не допускатиме їх до роботи”, – сказав омбудсмен.

Зі свого боку начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко в інтерв’ю Громадське радіо зазначив, що Міносвіти працює з педагогами і пояснює необхідність вакцинації.

Відомо, що на 30 серпня всі регіони України перебувають у “зеленій” зоні карантину. Однак у трьох областях епідеміологічні показники перевищили межі норми. Так, у Вінницькій області зростає кількість госпіталізацій хворих на коронавірус. За оновленими даними, цей показник виріс до 61,6%.

Госпіталізація хворих із коронавірусом також почала зростати в Чернігівській області. Там цей показник поки становить 53,0%. Також тривалий час у Черкаській області зберігається низький рівень охоплення тестування на коронавірус. Зараз цей показник становить 298, а раніше коливався в межах 284-292 тести на 100 000 населення.

Всього в Україні 30 серпня було зафіксовано понад 700 нових випадків коронавірусної інфекції. Найбільше заражень у Києві, Чернівецькій і Дніпропетровській областях.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: