facebook

“В Україні скоро відчутно подорожчають сигарети і алкоголь”: скільки доведеться платити простим українцям

В Україні незабаром ухвалять законопроект, яким передбачено введення електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби й рідини, які використовуються в електронних сигаретах. Це дозволить вивести контроль над обігом підакцизних товарів та наблизить українське законодавство до європейського для виконання Угоди про асоціацію з ЄС. В результаті ціни на алкоголь та цигарки поповзуть вгору.

Пише - джерело.

Як інформує “biz.today.ua”, в ухвалених Верховною Радою законопроектах №8286 та №8287 сказано, що акцизна ставка зросте на алкогольні напої, які міцніші за 1,25%, але не вище 22%, серед них ігристі та газовані вина, напої з додаванням етилового спирту. Наразі акциз становить 8,42 гривні, а підвищиться до 12,23 гривні за 1 літр.

Податок на тютюн на сьогоднішній день складає 20% – 2097,12 грн за тисячу штук. Надалі середню роздрібну ціну продажу цигарок розрахують із суми загальної вартості всіх цигарок з урахуванням усіх податків, які реалізували виробниками на митній території України та імпортери імпортували на митну територію України.

Читайте також:  Гроші де? Чи індексують в березні пенсії українцям

Нові зміни у разі ухвалення законопроектів набудуть чинності з 1 липня 2023 року, але деякі їх пункти – лише з 1 січня 2024 року.

Після введення електронної акцизної марки на спиртну та тютюнову продукцію, вся вона буде задекларована та зможе відстежуватись (переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включаючи перевізників). На унікальному QR-коді на кожній пляшці або блоку сигарет буде задекларована та зможе відстежуватись (переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включаючи перевізників). На унікальному QR-коді на кожній пляшці або блоку сигарет буде зазначено, чи за них сплачено податок, звідки було ввезено продукцію, де зберігалася, де реалізовувалася і т.д.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: