facebook

“В Україні різко змінилася абонплата за газ”: скільки тепер доведеться платити простим українцям

Вже від початку 2023 року в Україні змінилася абонплата за газ. Облгази провели перерахунок обсягів спожитого газу. Саме тому у поточному році абонплата за газ буде іншою. Проте вартість доставки кубометру газу залишилася без змін.

Пише - джерело.

Як інформує “biz.today.ua”, щоб зрозуміти ситуацію, потрібно більше дізнатись про процедуру формування абонентської плати.

Для кожного конкретного абонента вона розраховується окремо. Тобто, ваш сусід, який мешкає у такі самій за площею квартирі, і має стільки ж членів сім’ї, може платити зовсім іншу суму.

Для розрахунку абонплати облгази беруть до уваги торішній обсяг спожитих кубометрів.

Весь газ, спожитий абонентами у минулорічний період, множиться на тариф і ділиться на 12.

Таким чином, отримуємо місячну абонплату, тобто плату за доставку газу.

“За основу береться обсяг споживання газу протягом “газового року”. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку.

Читайте також:  Прийматимуть усіх: на Чернігівщині платитимуть жінкам, щоб вони народжували у місцевій лікарні

Результат поділяється на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісяця протягом року”, – повідомляють у прес-службі Регіональної газової компанії.

Отже, в 2022 році абонплата за доставку газу визначалась на підставі спожитого газу з 1 жовтня 2020 року до 30 вересня 2021 року.

Наразі ж перерахунок здійснювався з урахуванням періоду з жовтня 2021 року до кінця вересня 2022 року, що і привело до зміни вартості абонентської плати.

Варто додати що, в свою чергу, у кожному регіоні тарифи на доставку (розподіл) газу відрізняються.

Адже на тарифоутворення впливають як довжина труби для транспортування газу у регіон, так і зарплати працівників облгазу та різні супутні витрати.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: