facebook

В Україні пропонують тричі підняти мінімальну зарплату: перший етап вже у квітні

Починаючи з наступного місяця мінімальну заробітну плату можуть підняти. Все через те, що в останні роки розмір мінімалки нижчий за розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пише - джерело.

Мінімалку можуть підняти вже у квітні
Законопроєкт, який пропонує поетапно підняти мінімальну заробітну плату вже з квітня, зареєстрували у Верховній Раді. Автори проєкту зазначають, що підняття потрібне через те, що розмір мінімалки в Україні становить нижче прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Важливо, що відповідно до Закону України “Про оплату праці”, мінімальна заробітна плата встановлюється у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Ще торік, у грудня, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб склав 7 539 гривень. Водночас мінімалка становила всього 6 700 гривень в аналогічний період. Це всього 88,9% до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних.

Читайте також:  Не Львів і не Київ: в якому місті найвища вартість оренди житла

Розмір прожиткового мінімуму в Україні зараз
Цікаво, що у 2023 році планується підвищити прожитковий мінімум до 8 962 гривень. А за даними бюджету України на цей рік підвищення для заробітної плати не передбачається. Тобто вона так і залишиться на тому ж рівні що й була.

Саме тому законопроєктом передбачено:

з 1 квітня підвищити зарплату на 7 370 гривень;
з 1 липня — на 8 107 гривень;
з 1 жовтня — на 8 918 гривень.
Проте наразі ще не відомо, чи законопроєкт буде ухвалений.

АКТУАЛЬНО У квітні пенсії підвищать лише одній категорії

Яку мінімальну заробітну плату отримують європейці
За даними Євростату, мінімалка у Європі цьогоріч коливається від 399 євро до 2 387 євро. Водночас в Україні вона становить лише близько 168 євро.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: