facebook

В Україні прогнозують обвал гривні: Нацбанк скасує фіксований курс долара

НБУ запровадив в Україні фіксований курс долара на самому початку війни. Це врятувало національну валюту від сильної девальвації. З того часу НБУ один раз підвищив фіксований курс і продовжує його утримувати. Однак долар треба відпускати “на волю”. Інакше гривні загрожує неминучий різкий обвал. На цьому наголосив радник голови НБУ Юрій Городниченко в інтерв’ю Forbes Україна, передають Патріоти України.

Пише - джерело.

За словами радника, якщо зараз не скасувати фіксований курс долара, то вже цьогоріч може повторитися ситуація 2014 року, коли гривня обвалилася одразу втричі.

“За Януковича фіксований курс захищали дуже довго. Це скінчилося катастрофою. Тому важливо не доводити до крайньої межі і виходити з фіксованого курсу дуже поступово. Зараз Україна, на відміну від 2014 року, має ресурси для цього”, – каже експерт.

Читайте також:  Курс долара: чого чекати українцям із 1 лютого

Наразі Україні вдається утримувати гривню від обвалу завдяки потужним фінансовим вливанням західних партнерів. Але рано чи пізно ця підтримка закінчиться. І тоді гривня стрімко почне девальвувати. Щоби пом’якшити цей удар та адаптувати фінансову систему країни до неминучого потрясіння, потрібно вже сьогодні відпускати долар у вільне плавання. Тому краще вже зараз поступово відмовлятись від фіксованого курсу долара, вважає Городниченко.

“Я запропонував модель з плаваючим курсом, але з обмеженням коливання протягом дня. До того ж це не означає автоматичної девальвації: гривня може зміцнюватись або залишатися плюс-мінус на одному рівні”, – поділився експерт

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: