facebook

В Україні підвищують страховий стаж для виходу на пенсію: скільки років доведеться працювати

Із наступного року пенсія в Україні стане менш доступною для 60-річних громадян, ніж тепер. Для того, щоб вийти на заслужений відпочинок у 2023 році, українці повинні будуть мати не менше 30 років страхового стажу, а цьогоріч їм досить 29 років. Але й це ще не межа. Страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, зростатиме щороку.

Пише - джерело.


Про це нагадали в ТСН.

В Україні триває пенсійна реформа, одним з елементів якої є щорічне підвищення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Вимога до страхового стажу зростатиме до 2028 року. Тобто, для того, щоб вийти на пенсію в 60, у 2028 році громадянам треба буде мати 35 років страхового стажу.

Нагадаємо, що страховим є не весь стаж роботи людини, а лише той період, упродовж якого вона працювала легально – з виплатою усіх необхідних податків та Єдиного соціального внеску, з якого, власне, і формуються кошти Пенсійного фонду.

В ідеалі фактичний стаж роботи має співпадати зі страховим стажем. Та, на жаль, в Україні через масову нелегальну зайнятість ці дві цифри співпадають далеко не в усіх. Нерідко виходить так, що людина фактично відпрацювала близько 40 літ, а страхового стажу не має навіть і 20 років. Саме тому треба вимагати від роботодавців легального працевлаштування. Але сьогодні більшість українців у такому становищі, що ставити вимоги роботодавцям вони не можуть. Та й самі роботодавці нерідко поставлені в такі умови, що альтернативи нелегальному найму працівників у них немає. Або вони платитимуть людям “сіру” зарплату, або заплатять всі податки і закриють своє підприємство.

Читайте також:  Іллі Киві вистрелили в голову:всі подробиці вбивства

Отже у 2023 році зможуть вийти на пенсію в 60 лише ті, в кого буде 30 років легальної праці. Але при цьому закон залишає можливість вийти на пенсію і людям із меншим страховим стажем. Але тоді їм має бути більше років. Так, у 2023 можна буде вийти на заслужений відпочинок і з 20-річним стажем, але якщо вам вже є 63 роки. Навіть більше: можна буде розраховувати на пенсію і з 15 роками страхового стажу, але тільки з 65 років.

Тим, хто не мати 15 років страхового стажу і в 65 років, залишатиметься або працювати до глибокої старості, або отримувати соціальну допомогу від держави. Таку допомогу починають виплачувати після 65 років, та й то не всім, а лише малозабезпеченим громадянам. Необхідна умова: їхній дохід має бути меншим за прожитковий мінімум. Оскільки у них особистого доходу немає, то рахують таким чином: сукупний дохід сім’ї, в якій проживає така літня людина, ділять на кількість членів сім’ї. Якщо виходить цифра, нижча за прожитковий мінімум, то тоді члену сім’ї, який залишився без пенсії, доплачуватимуть різницю, якої не вистачає до розміру ПМ.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: