facebook

В Україні можуть обмежити подачу води: через безсніжну зиму критично обміліли річки

Держводагентство попередило про критичне обміління річок через аномально теплу і безсніжну зиму. Це може змусити водників переглянути режим роботи водосховищ і обмежити подачу води.

Пише - джерело.

Аналітики Укргідрометцентру в свою чергу застерегли, що за таких умов при випадінні дощів ймовірні локальні паводки та інші “негативні наслідки”.

Пріоритет – питні потреби
Держводагентство України вперше може обмежити права водокористувачів. Причиною цьому є аномальні осінь та зима 2019-2020 років. Офіційне попередження поширили сьогодні на сайті відомства та на сторінці у соцмережі.

Уперше за 120 років Україна опинилася у ситуації, коли гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів у використанні води, пояснюють в Держводагентстві. І повідомляють, що для прийняття такого рішення відомство має усі законодавчі підстави.

Так, стаття 45 Водного кодексу України каже, що у разі настання маловоддя права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування, в тому числі скиди води через греблі ГЕС. Водники акцентують, що у разі таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб населення.

Сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність, повідомляють в Держводагентстві з посиланням на Укргідрометцентр. Відповідно цього року на українських річках весняне водопілля відсутнє. Так, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища у березні очікується в межах 51% від норми та 84% забезпеченості. Водність Дніпра біля Києва у березні очікується в середньому 81% від норми.

Водники зауважують, що маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків та загального зниження рівня ґрунтових вод.

Сьогодні Міжвідомча комісія з узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ у контексті таких несприятливих умов та вираженого маловоддя узгоджувала відповідні режими роботи водосховищ у березні 2020 року.

Домовлено про надання Українським гідрометцентром до 2 числа кожного місяця інформації щодо настання маловоддя в основних річкових басейнах України. У разі зміни обсягів стоку або погіршення якості води у каскаді водосховищ оперативна робоча група Держводагентства розгляне необхідність коригування режимів їх роботи на позачерговому засіданні.

Читайте також:  У Франківську водоканал хоче підвищити тарифи і ввести абонплату за воду

Загроза посухи і дощових паводків
Відреагували на маловоддя і у Дністровському басейновому управлінні водних ресурсів, до якого належить Прикарпаття.

“Враховуючи аномальні погодні умови цьогорічної зими, керівникам водогосподарських організацій доручили вжити прямих дієвих заходів для акумуляції поверхневого стоку, регулювання режимів роботи водогосподарських систем для їх заповнення до проєктних позначок”, – повідомляє Дністровське БУВР.

Укргідрометцентр оприлюднив аналіз гідрометеорологічної ситуації в басейнах річок України упродовж осінньо-зимового періоду 2019-2020 років та оцінку її розвитку весною 2020 року.

“Упродовж осінньо-зимового періоду 2019-2020 рр. в басейнах річок України склалася вкрай несприятлива гідрометеорологічна ситуація для формування весняного водопілля”, – сказано у звіті.

Зима цього року була аномально теплою, опадів випадало загалом менше норми – в середньому 60%. Стійкий недобір опадів у осінньо-зимовий період (у межах 60-90 % норми) визначив низьку водність більшості річок країни. Середні за 20 днів лютого витрати води більшості рівнинних річок країни переважно становили 30-90% місячної норми. Водність річок Карпатського регіону, внаслідок формування тало-дощового паводку, протягом двох декад лютого збільшилася і становила: на Дністрі і Пруті – 85-130% місячної норми; на рівнинних притоках Дністра – 20-70% місячної норми.

Виходячи з маловоддя річок, за прогнозом експертів, будуть обмежені можливості наповнення природним стоком середніх і малих водосховищ та ставків різних форм власності. Можливе ускладнення загальної водогосподарської та екологічної ситуації, особливо на водних об’єктах зі значним антропогенним навантаженням.

В разі жаркої та сухої погоди у літній період, що є характерною ознакою минулих років, маловоддя весняного періоду може перейти в маловоддя (гідрологічну посуху) літа-осені, аж до пересихання малих водотоків, попередили експерти.

Також вони відзначили, що аналіз даних минулих років вказує на ймовірність формування у весняний період суто дощових паводків, які можуть супроводжуватися не тільки виходом води на заплавні території, але й мати «швидкі» негативні наслідки, в тому числі місцевого локального характеру, що не можна виключити й для цього року.

Повний звіт – тут.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: