facebook

В Україні безкоштовно перевірять на антитіла і штами до коронавірусу: коли і як

В Україні добровільно і безкоштовно протестують громадян на наявність штамів та антитіл до коронавірусу. Дослідження, які складатимуться з двох етапів, запускають вже влітку 2021 року. Його здійснюватимуть у межах спільного МОЗ та Світового банку проєкту.

Пише - джерело.

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова під час брифінгу 13 травня, – передає ТСН.

«МОЗ та Український інститут соціальних досліджень ім. О. Яременка за участі ЦГЗ розпочнуть сероепідеміологічне дослідження розповсюдженості в українців штамів та антитіл до коронавірусу SARS-CoV2. Науковці інституту оцінять стан популяційного імунітету населення; визначать найвразливіші до інфікування групи; доступ до тестування; частку безсимптомних випадків серед дорослого населення; можливі фактори ризику», – заявила Шаталова.

Так, у межах дослідження планується два етапи. Перший передбачатиме формування мобільних бригад, до яких входитимуть соціологічні працівники та медики. Вони, за згодою українців, проводитимуть опитування і братимуть зразки крові для тестів на наявність антитіл імуноглобулінів M і G для тестування в лабораторіях.

Читайте також:  В Україні на місяць перенесли початок вступної кампанії

«Таким чином планується охопити близько 9 тисяч обраних дуже рандомно дорослих українців, які мешкають у всіх регіонах України, у населених пунктах з різною кількістю мешканців, від сіл до великих міст, і мають різний вік та стать», – додала вона.

Другий етап, зі слів Шаталової, передбачатиме обробку заповнених анкет і формування реальних статистичних результатів.

«Це дозволить побачити більш цілісну картину, долучивши інформацію про тих людей, котрі хворіли безсимптомно, або з різних причин не зверталися до лікаря по допомогу», – пояснила вона.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: