facebook

В Коломиї батько стягнув з дітей аліменти на своє утримання

У вересні в Коломиї відбувся суд на якому батько стягнув з дітей аліменти на своє утримання.

Про це МІСТО повідомляє посилаючись на судове рішення. 27 травня 2024 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому зазначив, що він являється батьком двох дітей, які є повнолітніми та працездатними особами. На теперішній час позивач у шлюбі не перебуває, проживає сам та через перенесений інсульт в нього паралізована ліва сторона тіла. В зв`язку з цим захворюванням, чоловік проходить реабілітацію у КНП Заболотівської селищної ради «Заболотівська багатопрофільна лікарня». Також позивач є інвалідом ІІІ групи по загальному захворюванню і єдиний його дохід становить пенсія, розмір якої не дозволяє йому забезпечити належне лікування, оздоровлення, харчування та проживання.

Пише - джерело.

Після отриманого інсульту, позивачу необхідно продовжувати робити комплексні індивідуальні програми, які розроблені для відновлення втрачених функцій організму та винайняти особу по догляду за ним, для чого потрібні значні кошти, а тому він вважає, що його повнолітні діти мають змогу та можуть допомогти в його утриманні матеріально. За вказаних обставин, чоловік просив стягнути з відповідачів на його утримання аліменти в розмірі по 2000 гривень з кожного, щомісячно, починаючи стягнення з дня пред`явлення позову і довічно.

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 28.05.2024р. у справі було відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін.

В судове засідання позивач не з`явився, його представник адвокат подала до суду письмову заяву, в якій просила розглянути справу за відсутності її та позивача. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та наполягає на їхньому задоволенні.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, подала до суду письмову заяву в якій просила проводити розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги визнає в повному обсязі та не заперечує проти їхнього задоволення.

Відповідач в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи або розгляд справи за його відсутності до суду не подавав. Про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином.

З`ясувавши позицію сторони позивача та відповідача щодо предмету спору, дослідивши та перевіривши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає повному задоволенню.

Читайте також:  На Закарпатті на митниці ізолювали автобус з пасажирами, які мали підозри на коронавірус

Стаття 51 Конституції України встановлює, що повнолітні діти зобов`язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Відповідно до частини першої, третьої статті 172 СК України, повнолітні дочка, син зобов`язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов`язаних із наданням такого піклування.

У відповідності до ч.1 ст. 202 СК України повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Тлумачення ст. 202 СК України свідчить, що обов`язок повнолітніх «дітей» утримувати своїх батьків виникає на підставі сукупності наступних умов – походження дитини від матері, батька (кровне споріднення) або наявність між ними інших юридично значущих зв`язків (зокрема, усиновлення), непрацездатність матері, батька та потреба матері, батька в матеріальній допомозі.

Отже, зобов`язання повнолітніх «дітей» утримувати своїх батьків не виникає в разі відсутності хоча б однієї із вказаних умов. При цьому обов`язок повнолітніх «дітей» не пов`язується з їхньою працездатністю й можливістю надавати батькам матеріальну допомогу (це зазначено, зокрема, у постанові Верховного Суду від 05.09.2019 р. у справі №212/1055/18-ц).

У відповідності до ч. 1 ст. 204 СК України, дочка, син можуть бути звільнені судом від обов`язку утримувати матір, батька, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов`язків.

Отже, при вирішенні питання про стягнення аліментів на утримання батьків необхідно враховувати, що таке право батьків, якому кореспондує обов`язок повнолітніх дітей, виникає за умови непрацездатності батьків та наявності у них потреби у матеріальній допомозі і не залежить від майнового стану повнолітніх дочки, сина. Майновий стан дітей впливає на розмір аліментів і не є підставою для звільнення від обов`язку утримувати матір, батька.

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

The post В Коломиї батько стягнув з дітей аліменти на своє утримання appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: