facebook

В Івано-Франківську провели Лесині читання

В Івано-Франківську провели Лесині читання. Їх приурочили до 152 річниці з дня народження письменниці. Через вимоги безпеки цього року захід провели не на вулиці Лесі Українки, як зазвичай, а у приміщенні.

Пише - джерело.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Митці, науковці, студенти та військові читали вірші та прозу Лесі Українки, цитували її листи та презентували власні твори, на які їх надихнула іменинниця. Організували читання літературна студія “Перлина” та громадська організація “Громадський інститут аналітики”.

Очільниця літстудії “Перлина” Лариса Мончак розповідає: цього року з особливим настроєм взялася організовувати захід, оскільки суспільство шукає натхнення для стійкості та єднання, а до цього і мотивує художнє слово Лесі Українки.

“Мусимо не здаватися, тому що ворог хоче не тільки захопити наші території та знищити нас фізично, а й знищити нашу культуру. Таким чином ми боронимося, ми показуємо свою незламність і гуртуємося навколо своєї культури, а сьогодні — навколо Лесі Українки. Можливо, ворог би хотів, щоб ми, кожен у своїй квартирі, закрилися, затихли, щоб нас не було чутно. Але ми маємо голосно говорити своє слово”, — каже Лариса Мончак.

Політолог та історик Іван Монолатій каже, що не менше за поезію любить досліджувати листування Лесі Українки з відомими людьми та родиною. Там проявився її характер та міцний “український хребет”.

“Ми повинні пам’ятати її життя. Це — трагічне життя, але це — приклад того, як одна людина змогла зробити Україну довкола себе та у своєму серці передовсім”, — каже Іван Монолатій.

Вчителька української мови та літератури з Донеччини Людмила Король розповідає: на захід прийшла, щоб побувати у мистецькому україномовному середовищі.

“Тільки зараз ми зрозуміли, наскільки мова наша нам всім дорога. Наскільки цінними є наші історичні шедеври, наші великі українські письменники: Шевченко, Леся Українка. Відчуваємо зараз їхню популярність, бо багато поезій покладено на пісні. Ці пісні виконують хлопці із ЗСУ”, — каже Людмила Король.

The post В Івано-Франківську провели Лесині читання appeared first on Місто.

Читайте також:  Через коронавірус на Прикарпатті зачинили дитячі садки в п'яти районах

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: