facebook

В Антарктиді знайшли скам’яніле яйце динозавра

В Антарктиді знайшли скам’яніле яйце динозавра – палеонтологи ідентифікували раніше знайдене в Антарктиді скам’яніле яйце. За їхніми даними, воно належало мозазавру, що мешкав у морях та сягав довжини до 7 метрів.

Об’єкт довжиною близько 30 сантиметрів, що за формою нагадує м’яч для регбі, знайшли на континенті ще у 2011 році, повідомляє CNN. Попередньо вік знахідки оцінили у 68 мільйонів років. Протягом тривалого часу науковці не могли дійти згоди щодо того, що вона насправді собою являє. Проте дані останнього дослідження свідчать, що, найімовірніше, “м’яч” є скам’янілим яйцем морського динозавра.

Пише - джерело.

Відкриття вдалося зробити після аналізу оболонки яйця. Зробивши зріз, вчені виявили шарувату структуру, схожу на мембрану. Після цього вони з’ясували, що, по-перше, вона є скам’янілою живою тканиною, а, по-друге, у минулому була м’якою та еластичною, пишуть Версії з посиланням на Суспільне.

Розрахунки показали, що яйце важило близько шести з половиною кілограмів. Яйця такого розміру та маси відкладали деякі динозаври й птахи, однак для них характерною була тверда шкаралупа.

Читайте також:  У мозку у молодої дівчини знайшли черв'яків - тварюки зжирали нещасну зсередини

Порівнявши довжину тіла і розмір яєць 259 сучасних представників рептилій із подібною будовою шкаралупи, автори дослідження дійшли висновку, що яйце належало тварині з довжиною тіла понад шість з половиною метрів. Це дозволило приписати знахідку мозазавру – хижій морської рептилії.

“За останні 20 років ми знайшли яйця динозаврів по всьому світу. Але здебільшого вони представляють тільки три групи – динозаври тероподи, у які входять сучасні птахи, просунуті гадрозаври, і зауроподи, або довгошиї динозаври. Водночас, ми виявили тисячі скелетних решток кератопсових динозаврів, але не знайшли майже жодного їхнього яйця. Так чому ж яйця не збереглися? Я думаю – що ми в підсумку і довели в цьому дослідженні – що вони були з м’якою оболонкою”, – прокоментував відкриття керівник дослідження Марк Норелл із відділу палеонтології Американського музею природної історії.

Мозазаври були подібною до варанів рептилією, яка мешкала у водах Світового океану понад 65 мільйонів років тому. Слідів ембріона всередині яйця вченим виявити не вдалось.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: