facebook

Уряд ухвалив важливе рішення щодо допомоги ВПО у 2023 році

Уряд пішов назустріч внутрішнім переселенцям і вирішив спростити їм процедуру виплати допомоги. Таким чином, допомога ВПО у 2023 році буде продовжена автоматично, без додаткових звернень в органи соцзахисту.

Пише - джерело.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Із наближенням нового року переселенці стали частіше телефонувати в Мінреінтеграції з одним запитанням: чи продовжать їм виплати у наступному році. Адже нині для багатьох людей ці виплати – основне, а для декого і єдине джерело існування.

З 1 січня 2023 року виплати допомоги ВПО будуть продовжені автоматично. Ніякого повторного збору документів і ніяких додаткових звернень задля цього не потрібно, заспокоїли у Мінреінтеграції.

Водночас, в Україні триває верифікація переселенців, внаслідок якої багато громадян можуть втратити статус ВПО. Адже немало переселенців уже повернулися з місць тимчасової реєстрації в місця свого постійного проживання. Отже, вони втрачають статус ВПО, а разом з ним і право на виплату державної допомоги ВПО. Тому зараз розпочато верифікацію внутрішніх переселенців.

Читайте також:  У Раді візьмуться за Безуглу через її скандальні заяви про Залужного: документ

На вимогу соціальних служб вони повинні будуть особисто засвідчити свою присутність у місці тимчасової реєстрації. Причому їх про це повідомлятимуть телефоном завчасно, каже віце-прем’єрка Ірина Верещук.

Проте масових перевірок переселенців не буде, пообіцяла чиновниця. Перевірятимуть ВПО лише у виключних випадках, коли є підстави вважати, що вони вже повернулися додому. Такими підставами можуть бути сигнали від правоохоронних органів в органи соцзахисту про те, що хтось отримує допомогу неправомірно. Однак масово, а тим більше вибірково, нікого не перевірятимуть. Влада відмовилась від цієї ідеї, вважаючи, що вона не на часі.

“Як держава ми зобов’язані проконтролювати цільове використання коштів. Але не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково цієї допомоги позбулися. Зараз, коли постійно лунають повітряні тривоги, проблеми з електрикою та зв’язком, люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання. Маємо чітко визначити підстави, за яких допускається проведення перевірок”, – зазначила Ірина Верещук.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: