facebook

Унікальна ситуація: в Україні зміниться вартість електроенергії

Яку користь отримають українці від приєднання до енергетичної системи Європи?

Пише - джерело.

Українська енергетика днями увійшла в нову еру свого розвитку. 16 березня нам нарешті вдалося приєднатися до європейської енергетичної мережі ENTSO-E та назавжди порвати всі зв’язки із енергосистемами Білорусі та Росії. Однак це далеко не єдина перевага енергетичного злиття з Європою. Незабаром українці отримають змогу відчути всі блага вступу України у «електричний Євросоюз».

Як зазначив керівник напрямку «Енергетика» незалежного експертно-аналітичного центру BRDO Антон Зоркін, приєднання до ENTSO-E дозволить Україні без жодних обмежень торгувати енергоресурсом із Європою. Тобто ми зможемо назавжди забути не лише про дефіцит енергії, але й про постійне коливання ціни на неї.

Експерт також пояснив, що Україна зазвичай продає енергоресурсу більше, ніж купує. Тож торгові відносини з Європою можуть принести державі непоганий прибуток. За підрахунками Міжнародного банку економічна вигода від злиття з європейською енергомережею складе для України щонайменше 1,5 мільярди євро за рік. Завдяки цьому послуги електропостачання для українських побутових споживачів суттєво здешевшають.

Читайте також:  Невакцинованих працівників, які зобов’язані зробити щеплення проти COVID-19, будуть усувати від роботи — Ляшко

«Вітчизняні споживачі на власних платіжках відчують всі переваги злиття з європейською енергомережею. Це станеться як тільки перші кіловати енергії потечуть до України з Європи. Натомість українські виробники енергії зрозуміють свою вигоду, коли згенеровані ними кіловати почнуть купувати європейці», – впевнено повідомив Зоркін.

Ще однією перевагою енергетичної системи Європи є її відкритість до альтернативних джерел генерації. У ENTSO-E практично відсутні обмеження на зелену енергетику, за рахунок якої Україна зможе збалансувати власну енергосистему.

Не варто забувати і про ізоляцію від енергетичних мереж Росії та Білорусі, яка в світлі останніх подій стала для України нагальною потребою. Тепер, після підключення до ENTSO-E, ми жодним чином не залежимо від ворожих країн й знаходимося у повній енергетичній безпеці.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: