facebook

Українцям спишуть борги за кредитами на житло та автомобілі: хто може не платити

Рада прийняла за основу законопроект, який відкриє дорогу до списання кредитів, що брали українці на придбання житла. Списання кредитів стосується втраченого житла, яке було зруйноване або пошкоджене внаслідок воєнних дій. Наразі цей законопроект прийнято в першому читанні. Однак, судячи зі статистики голосування, він має великий шанс бути прийнятим і остаточно.

Пише - джерело.


Що пропонує законопроект?
Цим документом передбачено два варіанти вирішення проблеми з кредитом на втрачене житло: або списання кредиту, або заморожування кредиту з його подальшим поверненням.

Призупинення або заморожування виплат за кредитом можливе для фізосіб, житло яких опинилось або на окупованій території, або в зоні бойових дій. При цьому житло, на придбання якого вони брали кредит, або сильно пошкоджено, або знищено. Клієнту потрібно документально підтвердити факт втрати або пошкодження житла. Такий кредит доведеться повернути після того, як позичальник отримає компенсацію від держави за своє майно.

Списання кредитів можливе за наявності таких факторів:

загальна площа житла, на яке брали кредит, та яке було знищено війною, не перевищує 140 кв. метрів для квартири та 250 кв. метрів для житлового будинку;
знищений будинок чи квартира мають бути єдиним житлом позичальника;
на 23 лютого 2022 року у позичальника була відсутня заборгованість із кредитних платежів;
кредит було взято саме на придбання, будівництво або реконструкцію житла.
При цьому слід пам’ятати, що кредит списують із клієнта. Однак його все одно має повернути банку держава.

Читайте також:  Били, катували, вимагали: у Дніпрі повідомлено про підозру керівникам поліції, які покривали тяжкі злочини

Втім, незважаючи на те, що такий закон , якщо його ухвалять, може стати порятунком для позичальників, які втратили своє житло, він має чимало вузьких місць. Два з них зауважив екс-спікер Верховної ради Дмитро Разумков.

По-перше, за цим законопроектом нарахування відсотків за кредитом не припиняється. Тобто після закінчення воєнного стану борг позичальника перед банком набагато зросте.

По-друге, законопроект містить прогалини, які можуть стати ґрунтом для зловживань. Наприклад, якщо заморожують кредит на пошкоджене майно, ніхто до ладу не знає, який там характер ушкоджень. І можливо, ці пошкодження стільки не коштують, скільки клієнту потім компенсуватиме держава.

“Як наслідок, “заморожуванням” кредиту можуть скористатися особи, яким, наприклад, вибило вікно у квартирі уламком, або житло яких отримало інші менш істотні ушкодження”, – припустив Разумков.

Тому, перш ніж вдаватися до списання кредиту або його заморожування, потрібно ретельно вивчити та задокументувати характер ушкоджень житла, а також визначити, чи воно підлягає відновленню, чи ні.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: