facebook

Українцям повернуть частину плати за комуналку: кому і як зроблять перерахунок

Плата за комуналку може бути частково повернена деяким громадянам. Зокрема, йдеться про киян, які більше місяця не проживали у столиці та, відповідно, у своїй квартирі.

Пише - джерело.


Про те, кому можуть перерахувати плату за комуналку, і які документи потрібно надати, розповіли в інформації від столичного Центру комунального сервісу (ЦКС).

Перерахунок комуналки можуть зробити мешканцям Києва, які були змушені під час війни залишити свої будинки, та які проживали в іншому населеному пункті чи за кордоном понад 30 днів.

Щоб зробили перерахунок плати за комуналку, потрібно звернутися із заявою до ЦКС або звернутися через портал “Дія”.

Разом із заявою про перерахунок комунальних послуг потрібно надати:

паспорт або документ, що засвідчує особу;
ІПН;
документ на право власності/користування житловим приміщенням;
документ, що підтверджує місце тимчасового проживання за іншою адресою, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби або відбування покарання або документ, що підтверджує тимчасове перебування киянина за кордоном.

Підтвердити місце проживання за кордоном або в іншому населеному пункті може одна з таких довідок:

довідка, що підтверджує тимчасове проживання споживача за іншою адресою;
довідка ВПО у письмовому вигляді або електронному;
довідка, що підтверджує тимчасове перебування споживача у лікувальних, профілактичних та санаторних установах;
довідка, що підтверджує навчання споживача в іншому місті;
довідка, що підтверджує проходження військової служби, зокрема наказ про мобілізацію;
акт, що встановлює фактичну кількість громадян, які мешкають у домогосподарстві, затверджений обслуговуючою організацією;
документи, що підтверджують тимчасове перебування споживача за кордоном.
Щодо останнього пункту, то перебування за кордоном можна підтвердити копією закордонного паспорта з відмітками про перетин кордону. Головне, щоб у всіх цих довідках було вказано період перебування людини в іншому населеному пункті. І, звичайно, вони мають бути завірені необхідними печатками та підписами.

Читайте також:  Телефонний дзвінок з шафи: Ізраїльський хлопчик викликає лікаря для сім’ї, вбитої ХАМАСом

При цьому споживач комунальних послуг повинен знати, що обсяг споживання зафіксований квартирними лічильниками не компенсується. Перерахувати можуть лише плату за послуги, які не враховуються квартирними приладами обліку.

Зокрема, можуть перерахувати плату за тепло, обслуговування прибудинкової території, газ та воду (якщо у квартирі немає лічильників газу та води). При цьому також слід пам’ятати, що плата за обслуговування прибудинкової території та плата за опалення рахуються, виходячи з площі житла, а не з кількості мешканців у квартирі.

Підготовлені документи можна надіслати через месенджер до Facebook на сторінці ЦКС, Skype, Telegram, або через Дію. Крім того, у сервісних центрах ЦКС є спеціальні скриньки для передачі таких заяв. Можна також передати паперові документи на особистому прийомі в сервісному центрі.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: