facebook

“Українців змусять сплатити податки на квартири та будинки”: у ДПС назвали суми, які слід готувати українцям

Державна податкова служба повідомила важливу інформацію українцям. Вони зобов’язані сплатити податки за свої квартири та будинки. Названо суми, про які йдеться у 2024 році.

Пише - джерело.

Як інформує “Today.ua”, у пресслужбі ДПС повідомили, що станом на 1 липня сформували понад 3,2 мільйона податкових повідомлень-рішень по податку на нерухоме майно на суму 6,6 млрд гривень. На цю ж дату до місцевих бюджетів надійшло 1,6 млрд грн, сплачених громадянами.

Йдеться про власників квартир загально площею понад 60 кв. м, будинків площею понад 120 кв. м та інших типів нерухомості площею понад 180 кв. м.

Вказано, що податкові ставки не повинні перевищувати 1,5% від розміру мінімальної зарплати за 1 кв. м станом на 1 січня звітного року. У 2024 році українцям нараховують податки за минулий, 2023 рік. Як відомо, з 1 січня “мінімалка” становила 6700 грн. Тому 1,5% від цієї суми становить 100,5 грн. Це максимальний розмір податку за 1 кв. м нерухомості.

Нарахування проводяться за “зайві” квадратні метри. Наприклад, якщо у громадянина є кватира 68 кв. м. Він має заплатити за 8 кв. м (68 – 8 = 60 кв. м), які слід помножити на податкову ставку. Таким чином, власнику житла такого розміру потрібно сплатити 804 грн (8 х 100,5 грн).

Читайте також:  Патрульні врятували життя чоловіку, який хотів вистрибнути з вікна

Якщо українець має кілька об’єктів житлової нерухомості, зокрема його частки, і загальна площа перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку зростає на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт або його частку.

Відповідно до Податкового кодексу України податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику до 1 липня року, який настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Тобто у 2024 році – за 2023-й, у 2025-му – за 2024-й.

Фізичні особи мають сплатити податки протягом 60 днів з дня вручення повідомлення.

Платники можуть звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за особистою податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку;

об’єктів або часток, що перебувають у власності;

розміру загальної площі об’єктів;

права на користування пільгою зі сплати податку.

У разі виявлення розбіжностей контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє у такому разі вважатиметься скасованим.

Сообщение “Українців змусять сплатити податки на квартири та будинки”: у ДПС назвали суми, які слід готувати українцям появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: