facebook

Українців без щеплення проти коронавірусу усувають від роботи: які професії у списку з 9 грудня

Уже від сьогодні, 9 грудня, в Україні розширюється перелік професій, для яких COVID-вакцинація є обов’язковою. До переліку додані працівники органів виконавчої влади, компаній “Укрзалізниця” та “Укрпошта” та ін. Тепер невакцинованих усуватимуть від роботи.

Пише - джерело.

Для кого вакцинація стала обов’язковою, що буде із зарплатою для відсторонених та як повернутися на роботу – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

“З 9 грудня набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я про розширення переліку професій, для яких вакцинація від COVID-19 є обов’язковою”, – заявив глава Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу. Міністр зазначив, що як тільки співробітник отримує хоча б одне щеплення проти коронавірусу, то підстав для усунення чи продовження його усунення від роботи немає.

За словами Ляшка, якщо українець отримує хоча б першу дозу вакцини – це не вважається ухиленням або відмовою від вакцинації. Після цього його мають повернути до виконання своїх обов’язків на роботу.

Хто обов’язково має вакцинуватися?
Працівники закладів соціальної сфери, установ захисту прав дітей, реабілітаційних установ;

працівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

Читайте також:  Польща почала вакцинацію українців від COVID: ситуація на кордоні

працівники стратегічних для держави підприємств (“Укрпошта”, “Укрзалізниця” та ін.).

Кого раніше внесли до списку?
Співробітників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

працівників місцевих держадміністрацій та структурних підрозділів;

співробітників усіх навчальних та наукових установ.

Співробітники таких організацій потрапили до переліку обов’язкового вакцинування через важливість для країни їхньої безперебійної роботи. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Чи платитимуть зарплату відстороненим?
Відстороненим від роботи українцям зарплату не виплачуватимуть. Відповідно до законодавства країни, заробітна плата нараховується за виконану роботу. А оскільки відсторонений співробітник виконувати її не може, то, відповідно, і грошей йому платити немає за що.

Крім того, час, проведений “у відстороненні”, не зараховуватиметься до стажу ні для призначення пенсії, ні для оплати лікарняних.

Невакцинованих можуть допустити?
Не всіх громадян без щеплення COVID-19 усунуть від роботи. Для тих, хто має абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень, зроблено виняток.

Довести це можна буде лише одним способом. Потрібно надати медичний висновок щодо наявності протипоказань до вакцинації проти коронавірусу, виданого установою охорони здоров’я.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: