facebook

Українці зможуть безкоштовно замінити старі газові котли та колонки на нові

Українці мають можливість безкоштовно обміняти лампи розжарювання на нові – енергозберігаючі. Незабаром у країні може запрацювати ініціатива щодо заміни старих газових котлів на сучасні. Це дозволить заощадити до 2 млрд кубометрів газу на рік і відмовитися від імпорту блакитного палива.

Пише - джерело.

Колишній керівник “Оператора газотранспортної системи” Сергій Макогон наголосив, що головним споживачем газу в Україні є сім’ї. Більшість із них використовує застарілі конфорки та газові котли. Вони споживають набагато більше палива, ніж потрібно для підігріву води та опалення.

Експерт висловив впевненість у тому, що після успішної реалізації програми із заміни лампочок потрібно реалізувати програму заміни газового обладнання. Це буде дорогим проектом, але в майбутньому дозволить забезпечити енергонезалежність Україні та матиме суттєве значення.

Якщо скорочення споживання газу буде на рівні 1 мільярд кубометрів, можна буде вийти на повну енергонезалежність. Справа в тому, що обсяг видобутку газу складе близько 18,5 млрд кубометрів, а споживання без заміни газових котлів і колонок становить близько 19,5 млрд кубометрів.

Читайте також:  Цьогоріч новий навчальний рік у Франківську почнеться 2 вересня

Макогон заявив, що заміна старих газових котлів виглядає реальніше, ніж будівництво двох атомних енергоблоків за шість років за 10 млрд доларів.

Українці можуть не чекати ініціативи від влади та самостійно замінити колонку чи газовий котел, щоб економно витрачати ресурс. Така покупка досить швидко виправдає витрати.

Сергій Макогон нагадав, що Нафтогаз у 2015-2016 роках пропонував використати китайський кредит для заміни індивідуальних котлів, але тоді уряд таки не прийняв таке рішення.

“Зараз, коли Нафтогаз сконцентрував постачання газу населенню та планує отримати контроль над більшістю облгазів, такий проект навіть легше реалізувати через те, що саме персонал облгазів може швидко проводити заміну таких котлів. А Нафтогаз має бути зацікавлений зменшити обсяг постачання дотаційного газу населенню, щоб зменшити витрати компанії на імпорт газу. При існуючій досить низькій ціні на газ населення не надто мотивоване самостійно інвестувати в заходи енергозбереження, та й не у всіх є можливість профінансувати такі заходи”, – написав аналітик на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: