facebook

Українці платитимуть за газ по-новому

Кубометри скасують, а лічильник обійдеться у 25 тисяч гривень.

Пише - джерело.


Про це розповів заступник міністра енергетики Максим Немчинов. Відповідний закон прийняли в українському парламенті.

“Газ відрізняється за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні, це залежить від родовища, на якому газ видобули. Різниця калорійності газу в різних регіонах може досягати до 4%, тож споживачі більше не переплачуватимуть за недостатньо калорійний енергоресурс”, — зазначив Немчинов.

З одного боку таке нововведення дозволить контролювати якість блакитного палива, а з іншого — призведе до того, що всім українцям, населенню і бізнесу доведеться встановити нові лічильники або перераховувати обсяги використаного палива за спеціальною формулою.

Ймовірно, така процедура почнеться в травні наступного року і в першу чергу може торкнутися промислових споживачів. Для населення ж є велика проблема, яка пов’язана з урахуванням кВт*год замість кубометрів.

Спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо, а коли з’явиться новий облік і їх масово завезуть в країну, ціна може неприємно здивувати. Зараз такі прилади обліку коштують до 25 тис. грн.

Читайте також:  На Донбасі підірвався український військовий

За словами керівника програм аналітичного центру DiXi Group Романа Ніцовича, для споживача така система дасть низку переваг. Перш за все, споживачі зможуть порівнювати обсяги енергії, які вони отримують від газу, наприклад, з електроенергією.

Якщо є така технічна можливість, споживачі зможуть вибрати, який енергоносій більш вигідний для опалення або підігріву води саме в їхньому випадку. Закон набуде чинності з травня 2022 року.

При цьому поки що законодавча база з цього питання до кінця не прописана. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«У законопроєкті прописано, як буде відбувається перерахунок з кубометрів на кіловат-години. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку і знижені. Що це означає? Це не роз’яснюється», — дивується експерт.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: