facebook

Україна завезла рекордну кількість картоплі з-за кордону

Торік з-за кордону Україна завезла 251 тис. т картоплі. Це у 43 рази більше, ніж 2018-го. Порівняно з 2010 роком показник зріс у 13 разів.

Пише - джерело.

Найбільше картоплі імпортували з Білорусі, Росії та Казахстану, пише ucab.ua.

“Картопля – продукт повсякденного вжитку українців. Забезпечення населення протягом року, крім локального вирощування, все більше залежить від зберігальних потужностей. Зважаючи на відкритість ринку, дисбаланс попиту та пропозиції товару швидко коректується імпортом”, – говорить експерт Українського клубу аграрного бізнесу Валентина Кропивко.

Останні 10 років в Україні картоплею засаджували 1,35 млн га. Середньорічний урожай становить 22 млн т. Українці щороку споживають близько 6 млн т картоплі. Решта врожаю йде на корм, переробку та посадку.

Читайте також:  Рекордні ціни на картоплю в Україні: в чому причина

2019-го картоплі зібрали на 10% менше за середній показник за 10 років. Це пов’язано з холодною весною і сухим літом. Щоб забезпечити ринок картоплею та збити ціну на неї, продукцію почали завозити з-за кордону.

Вітчизняне картоплярство здатне забезпечити населення та виходити на зовнішні ринки з конкурентною продукцією. Необхідно поряд із гармонізацією законодавства нарощувати промислове виробництво та потужності для зберігання картоплі. Зважаючи на високу конкуренцію на зовнішньому ринку, варто для імпортерів запровадити дзеркальні карантинні заходи на митниці”, – підсумувала Кропивко.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: