facebook

Україна перейде на зимовий час у неділю: Куди крутити стрілки

Україна готується до переходу на зимовий час, який традиційно відбувається в останню неділю жовтня.

Пише - джерело.


Куди крутити стрілки, навіщо це робити і як не зіпсувати здоров’я – читайте в матеріалі Styler нижче.

Куди і коли переведемо час у неділю
Перевести стрілки годинника слід на годину тому в ніч з 29 на 30 жовтня. Це слід зробити о 4 ранку. Втім, можна і перед відходом до сну перевести годинник, щоб зранку спросоння не було “сюрпризів”.

Сучасні гаджети переводять годинник автоматично, але стрілецький годинник потрібно буде покрутити. Якщо ви волієте орієнтуватися в часі по “олдовим” приладам, не забудьте це зробити, щоб не прийти на роботу (зустріч, прогулянку) раніше за годину.

І хороша новина для тих, хто любить поспати: в останню неділю жовтня це можна робити на годину довше. Якщо ж ваш біологічний годинник розбудить вас як завжди, витратите цей час на користь і почніть вже нарешті бігати вранці!

Хоча поспати нам вдасться довше, але темнішатиме тепер раніше. Отже, скоро настане той час, коли “на роботу по-темному і додому по-темному”.

Навіщо ми продовжуємо перекладати час?
Перекладати час двічі на рік (у жовтні та березні) в Україні розпочали 1981 року. А законодавчо це було затверджено лише 1996 року.

“Піонером” запровадження літнього часу стала Німеччина. Під час Першої світової війни, 30 квітня 1916 року тут пересунули стрілки годинника на годину вперед, а 1 жовтня 1916 року – на годину тому. Незабаром такі зміни ввела Великобританія, а потім і США з метою заощадження палива, що використовується для генерації електричного струму під час війни.

Після певної перерви 1966 Конгрес Сполучених Штатів прийняв Uniform Time Act, вперше ввівши літній час у мирний період.

Зараз така економія електроенергії вже не настільки економічно виправдана, як раніше, тому багато країн відмовилися від цієї практики.

Читайте також:  На Прикарпатті в маршрутці виросли гриби. Ціна за проїзд теж (фотофакт)

Як переведення годинника впливає на наше здоров’я
Зміна часу порушує звичні ритми нашого біологічного годинника, як це, наприклад, відбувається при перельотах і зміні часових поясів.

Зокрема, викликаний подорожами стрес може спричинити недосипання, дезорієнтацію у просторі та часі, а також втрату пам’яті. Симптоми можуть тривати кілька днів. Щось подібне трапляється і при переході на зимовий час, хоча симптоми не такі виражені, як, наприклад, при перельоті Київ – Лос-Анджелес.

Психічне здоров’я теж страждає від того, що світловий день коротшає, а через погодні умови люди більше часу проводять у приміщенні. В результаті вони отримують мало світла, що може призводити до погіршення настрою, стомлюваності, болю в м’язах, порушення сну, депресії.

Що стосується здоров’я серцево-судинної системи, то перехід на зимовий час призводить навіть до зниження частоти серцевих нападів. Однак при переведенні на літній час, навпаки, частота інфарктів міокарда зростає. А ось кількість інсультів, як пише Current Biology, збільшується в перші кілька днів переведення годинників як восени, так і навесні.

Як мінімізувати стрес від переходу на зимовий час?
Намагайтеся заздалегідь налагодити сон, підлаштовувати його в новий час. Лягайте спати раніше і раніше вставайте.

Змістіть всі свої фізіологічні та інші процеси на ранній час, раніше снідайте, приймайте душ, те саме стосується вечері та підготовки до сну.

Щоб звикнути до тривалості світлового дня, відрегулюйте освітлення будинку: раніше закривайте штори і відкривайте їх, як тільки прокинетеся.

Відмовтеся від алкоголю, менше пийте каву, а також не зловживайте шкідливими продуктами харчування.

Зазначимо, що вже кілька разів переведення годинників в Україні намагалися скасувати. Зокрема, навесні 2021 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект про відміну переказу часу. Але у другому читанні закон відправили на доопрацювання, він так і не був схвалений.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: