facebook

У тих, хто перехворів на COVID-19, довгий час може бути підвищене серцебиття

Після одужання від коронавірусу у людей протягом тижнів та місяців може бути підвищений пульс, порушення сну та знижена фізична активність.

Пише - джерело.

Про це свідчить спільне дослідження університетів Каліфорнії та Мічігану (США) на основі даних, зібраних за допомогою фітнес-браслетів, передає The New York Times.

Вчені почали збирати дані з браслетів після сплеску захворюваності у 2020 році, допустивши, що пристрої можуть показати тривалі наслідки хвороби, оскільки постійно збирають показники здоров’я власників.

Дослідження тривало з березня 2020 по січень 2021 і в ньому взяли участь 37 тисяч людей.

Учасники завантажили дослідницьку програму MyDataHelps і погодились надавати дані зі своїх Fitbit, Apple Watch або іншого аналогічного пристрою. Вони також використовували додаток для повідомлення про симптоми захворювання та результати будь-яких тестів на COVID-19. Для порівняння вчені також дослідили дані людей, які хворіли на інші респіраторні хвороби та отримали негативний тест на коронавірус.

«Частота серцевих скорочень у стані спокою у людей, які перенесли коронавірус, була набагато більшою у порівнянні з іншими вірусними інфекціями», – сказала Дженніфер Радін, епідеміологиня, яка очолює дослідження.

Читайте також:  Київський восьмикласник створив пристрій, який допомагає боротись з коронавірусом

Вчені також виявили зміни у динаміці сну, а також, що приблизно через дев’ять днів після того, як учасники з COVID-19 вперше почали повідомляти про симптоми, частота серцебиття в них впала. Після цього падіння, яке не спостерігалося у хворих на інші захворювання, частота серцевих скорочень знову зросла і залишалася підвищеною протягом місяці. У середньому знадобилося 79 днів, щоб частота серцевих скорочень у стані спокою нормалізувалась, у порівнянні з лише чотирма днями для тих, хто переніс звичайні респіраторні хвороби. Також знадобилося багато часу для нормалізації сну та повернення звичної фізичної активності.

«Багато людей, які підхоплюють коронавірус, в результаті отримують вегетативну дисфункцію та своєрідне запалення, що триває, і це може негативно вплинути на здатність їх організму регулювати пульс», – пояснила доктор Радін.

Також у близько 14% хворих на COVID-19 частота серцевих скорочень не нормалізувалась в середньому понад 133 днів. Ці учасники також значно частіше повідомляли, що мали кашель, задишку та болі в тілі під час гострої фази хвороби.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: