facebook

У Снятині невдовзі з’явиться полігон твердих побутових відходів

У Снятині споруджують полігон твердих побутових відходів: почали роботу з документацією у 2011 році. Потім міська рада Снятина почала облаштовувати територію для полігону відходів.

Пише - джерело.

На сміттєзвалище у Снятині звозять відходи тільки із районного центру. Розраховане воно на 50 років. Раніше тут також викидали сміття, але це було самовільно, тому часто виникали осередки загоряння. Пізніше сміттєзвалище паспортизували, пишуть Версії з посиланням на UA: Карпати.

Заступник міського голови Снятина Василь Анатійчук каже:

«Виникла потреба у його упорядкуванні, у рекультивації того всього сміття, яке роками там складалося. Досить часті загоряння і задимлення призводили до незручностей мешканців всіх прилеглих вулиць, тому виникла така потреба виготовити необхідну робочу документацію».

Наразі на будівництво цього полігону потратили 40 мільйонів гривень, але потрібно ще 30. Тут облаштували котловани для сміття, вуличне нічне освітлення, забезпечили цілодобове чергування. Щорічно на цей полігон твердих побутових відходів складають 3 тисячі метрів кубічних сміття.

Цю гору зі сміттям будуть ще покривати шаром ґрунту, каже Василь Анатійчук:

«Сьогодні сміття збирається у спеціально облаштовані котловани, які встелені протифільтраційною плівкою, яка не пропускає потрапляння відходів сміття і небезпечних речовин у ґрунт і грунтові води».

Як розповів заступник міського голови Снятина Василь Анатійчук, ще потрібно просверлити свердловини, аби моніторити стан підземних вод.

Це одне з 15 сміттєзвалищ, які є в Івано-Франківській області, й одне з восьми, які є паспортизованими. Сміттєзвалища в області заповнені на 80%, каже начальник відділу економіки природоохоронної діяльності управління екології та природних ресурсів ОДА Петро Кульба. Станом на серпень 2019 року там накопичено понад 15 мільйонів кубічних метрів твердих побутових відходів.
«Моніторинг якості підземних водних горизонтів – безпосередньо там, де розміщений полігон твердих побутових відходів, – говорить Кульба. – Тобто, крім того всього, що наявний водонепроникний шар, необхідно, щоб по периметру полігону твердих побутових відходів були спостережливі свердловини. А ще підприємство, яке безпосередньо працює на цьому полігоні, обов’язково має моніторити якість підземних вод».

Щоб зменшити кількість відходів на полігоні поблизу Снятина, у місті почали налагоджувати роздільний збір сміття. Поки що вторинну сировину збирають тільки приватні підприємці. На кожному сміттєвому майданчику розміщені спеціальні сітки, де збирають пластик та скло.

Читайте також:  На Франківщині перевіряють готовність доріг до літнього сезону

Ганна Ільків живе в селі Залуччя, що поблизу Снятина. Каже, добре, що люди почали задумуватися над проблемою зі сміттям:
«Біля річки, де в нас колись були чисті луги, де ми ще ходили босі по травичці, тепер взутому не можна пройти, що там робиться. Там просто зробили смітник вздовж Черемоша. Там вже нема ні пісочка, ні камінчиків. Нема дітям, де погратися, ні дорослим покупатися».

Назар Яремчук підтримує ініціативу сортування сміття. Хлопець із Івано-Франківська, але працює у Снятині.

«Я картон викидаю в одному дворі, бо там є контейнер для картону. В іншому дворі я викидаю пластик, а дещо взагалі в інше місце відношу. Так, це трішки незручно. Треба вдома розсортувати, потім ще по різних контейнерах порозкидати. Але це треба робити», – говорить Назар Яремчук.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: