facebook

У скільки цьогоріч українцям обійдуться новорічні канікули в Карпатах: ціни та тури

Другий зимовий сезон Україна живе у війні. Але, не дивлячись на ситуацію, люди мрію про новорічні канікули та планують свій зимовий відпочинок.

Пише - джерело.

Чи є сьогодні попит на відпочинок у Карпатах узимку 2024 року, наскільки ситуація відрізняється від сезону 2023 року та скільки буде коштуватиме відпочинок у Карпатах у грудні-січні, розповів гід Ігор Гвоздецький, який уже багато років організовує тури Карпатами, лише зітхнув.

“Дуже слабко, гірше навіть ніж минулого року. 2022 року я на момент початку грудня жодного місця на Новий рік уже не мав. А зараз тур на Новий рік розкупили відсотків на 50. Але попереду ще півтора місяця, а альтернативи Карпатам у справі святкування Нового року та Різдва за великим рахунком немає”.
Втім, наш співрозмовник не переживає, каже, що останнім часом дуже поширена тенденція купувати тури в останній момент. Зрозуміти людей можна: ніхто нічого не планує, бо невідомо, що буде завтра і “куди прилетить”. Тому якщо раніше українці планували свої поїздки за місяць, а то й за рік, то сьогодні всі рішення ухвалюються в останній момент.

“Але досвід мені підказує, що тури зберуться і новорічні, і різдвяні, тому що в мене ціни лояльні. Я продаю тури за ту ціну, за яку сам поїхав би, бувши туристом”, – каже Ігор Гвоздецький.

На сторінці пана Ігоря в Instagram можна побачити, що його автобусний тур “Карпати кличуть. Різдво наближається” (4 дні/3 ночі, сніданки та вечері, раннє поселення, виїзд із Києва) коштує 4300 грн. Ціна за пропонованих умов, прямо скажемо, дуже лояльна.

В інших турфірм зимові святкові тури до Карпат трохи дорожчі. Наприклад, у туроператора “Сакумс” тур “Новий рік та Різдво на Гуцульщині” з виїздом з Києва (5 днів/4 ночі) коштує від 6900 грн. У турфірми “KrainaUa” тур “Гуцульська Коляда + Карпатський трамвай” (4 дні/3 ночі) коштує від 6950 грн з виїздом з Києва. У туроператора “Відвідай” тур “Закарпатське Різдво” (3 дні/2 ночі) коштує 3295 грн з виїздом зі Львова.

Ігор Гвоздецький каже, що сьогодні в Карпатах по туристам порожньо.

“Я вам скажу, що минулого тижня, крім моєї групи у Буковелі, не було жодного автобуса – всі стоянки були порожні. І це не тому, що лижний сезон не розпочався. У Буковелі є стільки цікавого, що можна людей на цілий день “загнати” і до вечора їм буде що дивитись – і підіймач великий, і оглядовий майданчик, і оглядове колесо, і озеро, і на конях можна покататися. Але людей все одно немає”, – каже наш співрозмовник.

При цьому на Новий рік усі карпатські готелі підняли ціни на житло.

“Я чув про ціну понад тисячу гривень на добу в готелі не в Буковелі, а у прилеглих селах. Тобто номер на одну ніч на двох – 2 тисячі гривень. У Києві в готелі дешевше зняти хороший номер. Значить, є попит інакше ціни б такі не ставили”, – каже турменеджер.

При цьому додає, якщо зважати на те, що ціни в готелях зросли, солярка подорожчала, а отже і транспорт орендований у ціні підскочив, і харчування подорожчало, то за таких умов дуже скоро тур на чотири дні може обійтися туристові й у десять тисяч гривень.

“Загалом цінник у Карпатах не тішить. Ми ще не дивилися ski-pass, цін на них поки немає, але зимові ціни підіймають сильно. Іноді Європа навіть дешевша за Україну. Тож за менше ніж 1000 гривень на добу зі сніданком знайти не реально. І це йдеться не про Різдво та новорічні дати. Хоча Європа сьогодні також активно підіймає ціни. 40 євро за добу сьогодні запросто”, – каже менеджер туроператора “Сакумс” Олена Карпуніна.

“Дитячий туризм працює і працюватиме”
Цікавимось у співрозмовниці, хто сьогодні в Україні їздить відпочивати.

“Ситуацію не можна порівняти з тим, як їздили до війни. Індивідуальних туристів у нас зараз дуже мало. Сім’ями теж не дуже активно їдуть, по-перше, тому що чоловіки вважають за краще залишатися вдома, а по-друге, поїздка для всієї родини – це досить дорого, не всі собі такий відпочинок можуть дозволити. Батьки сьогодні готові витратити гроші на дитину, а самі залишаються вдома, – каже Олена Карпуніна. – Ідеальний варіант сьогодні – це поїздка дітей з мамами. Це найактуальніший вид відпочинку, і це контингент, з яким ми працюємо”.

Наша співрозмовниця каже, що на той факт, що дорослі не їдуть відпочивати, впливає і скорочена система відпусток, а по-друге, святкових дат в Україні зараз немає, це також є мінус для відпочинку. Тому більшість запитів прив’язується до дати шкільних канікул (зимові канікули для школярів у Києві, Дніпрі, Черкасах та Житомирі розпочнуться з 23 грудня 2023 року та триватимуть до 7 січня 2024 року, – прим. авт.).

Читайте також:  У селі на Прикарпатті ведмідь три дні порпався на сміттєзвалищі (ВІДЕО)

“Дитячий туризм працює та працюватиме, – каже турменеджер. – Дуже добре їздять школярі у супроводі вчителів. Є інтерес до такої форми відпочинку, як дитячий табір. Для цього наша компанія орендує частину готелю, наприклад, у Славсько або Буковелі, і на цій базі формуємо такий тур. Ми забезпечуємо тур анімацією, екскурсійкою, можливістю покататися на лижах і додаємо якісь пропозиції щодо релаксу, наприклад, карпатські чани. Ще один варіант зимового відпочинку – це організовані колективні виїзди дорослі та дитячі. Такі групи виїжджають кудись на 2-3 дні, наприклад до Вінниці, Кам’янця-Подільського чи Закарпаття”.

“У Буковелі повістки не роздають”
Цікавимося, як вплинула на зимовий відпочинок ситуація із перенесенням дати Різдва в Україні.

“З Різдвом на 7 січня поки що нічого не зрозуміло – по-перше, далеко, а, по-друге, з нинішньою ситуацією якось сумбурно. Хоча минулого сезону ми вже у листопаді продавали тури й на 24 грудня та на 7 січня. І січневий тур був набагато більшим щодо туристів. У цій ситуації потрібно три-чотири роки, щоб люди звикли до нової дати Різдва”, – каже Ігор Гвоздецький.

А як справи з гірськими лижами, як із найважливішим видом зимового відпочинку?

“Лижі померли взагалі, – лякає нас різкістю відповіді пан Ігор та пояснює, що минулого сезону на 100 осіб туристів, які приїжджали до Карпат та в Закарпаття припадало лише 15 лижників. На наше запитання “А може, лижники так погано їдуть, бо бояться отримати повістку?”, наш співрозмовник запевняє, що у Буковелі повістки не роздають.

“Ну хто туди полізе, якщо в курорт мільярди вкладені. Та й загалом у Карпатах туристів не чіпають. Гіду можуть вручити повістку, туристам ні”, – каже Ігор Гвоздецький.

“Якщо ми зупинимося, то потім не піднімемося”
Зміна клімату в Україні також не допомагає розвитку гірськолижного туризму. Як нам розповів житель закарпатського селища Ясіня, звідки організують трансфери на гірськолижний курорт Драгобрат, минулої зими Драгобрат до половини січня не працював, бо не було снігу. На Буковелі ж у цей час працювало шість трас. Штучний сніг, але люди однаково каталися.

Когось відлякує від Драгобрату погана дорога до місця, а когось — ціни.

“До війни квиток на підіймач у Буковелі коштував 890 гривень на цілий день – це 50 км траси. А на Драгобраті він коштував 450 грн, але це всього кілька підіймачів і це 2–3 гірки. Математика не на користь Драгобрату”, – пояснив нам досвідчений лижник, який з усіх варіантів завжди обирає Буковель.

Для інформації ми вирішили переглянути ціни на 2-місний номер у середніх готелях у Буковелі та на Драгобраті (готель 3*, 7 ночей), починаючи з 23 грудня 2023 року. Драгобрат – (сніданок/вечеря) – від 17000 грн. Буковель (сніданок) – від 21000 грн.

Дорого. Але не варто забувати, що є ще гірськолижний курорт у Пилипці, є комплекс “Плай” на Закарпатті, але там лише один підіймач. Є Славське, де кілька підіймачів, але ціни на готелі після 23 грудня тут теж 1-2 тисячі гривень на добу на людину у двомісному номері. Нових цін на ski-pass у Славську поки немає, але у січні 2023 року ski-pass на день обходилася лижнику близько 900 грн.

Загалом ситуація не погана і не хороша, – вважають турменеджери, додаючи, що за ситуації в нашій країні загалом все і зовсім норм, хоча порівняно з 2021 роком це вважай нічого.

“Фанати лижного відпочинку вважають за краще їздити кататися індивідуально. Наразі операторська діяльність принишкла, бо немає потрібних обсягів. А ось маленькі фірми працюють. Обсяги невеликі: зібрали автобус – відправили до Карпат, відкатали – і назад”, – каже менеджер турфірми “Сакумс” Олена Карпуніна. – Але треба розуміти про наш бізнес головне – якщо ми зупинимося, то потім не піднімемося, тому ми маленькими кроками, але працюємо”.

Сьогодні туристичній індустрії, звісно, варто забути довоєнний час, коли на новорічні канікули все бронювалося, все заповнювалося і не можна було всунутись у жоден готель до середини січня. Але надія змушує людей вірити у свій бізнес. Готелі запасаються генераторами, будуються укриття і двері відчинені в очікуванні туристів. Тому хочеться вірить, що зимовому туристичному сезону у Карапатах бути.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: