facebook

У НБУ розповіли, як змінили правила зняття готівки в банкоматах і що варто знати

В Україні немає проблем із забезпеченням банків готівкою. Водночас великі банки, насамперед ПриватБанк, Ощадбанк, днями ухвалили рішення щодо збільшення ліміту зняття готівки в банкоматах.

Пише - джерело.


Про це член ради НБУ Василь Фурман розповів у інтерв’ю 24 каналу. ПриватБанк – 20 тис. грн, Ощадбанк – 50 тис. грн. Окрім того, скасували будь-які комісії щодо платіжних карток інших банків на випадок, якщо люди зніматимуть гроші з карток інших банків у їхніх банкоматах.

Українцям варто мати бодай мінімальну кількість готівки, якої вистачить на забезпечення базових потреб упродовж умовного тижня, щоб бути застрахованими на будь-які випадки. Водночас створювати штучну паніку й вистоювати величезні черги до банкоматів не потрібно.

Фурман пояснив, що до повномасштабної війни безготівкові розрахунки розвивалися набагато швидшими темпами, ніж готівка, бо безготівка була й зручною, й вигідною, й безпечною. Проте за нинішніх умов, коли ворог здійснює енергетичний терор мирного населення нашої держави, зрозуміло, що потрібно перестрахуватися.

Читайте також:  Перехід на зимовий час: що відбувається з організмом і чому це небезпечно

Національний банк уже давно розробив план на випадок блекауту. Сьогодні там презентували свої напрацювання: у країні буде відкрито 1035 чергових відділень системних банків, безготівкові розрахунки будуть загальнодоступними, банківські картки також діятимуть.

Кількість банкоматів у працюючих відділеннях збільшать. Проте загалом їхня кількість значно зменшиться. Зазначимо: зараз, за даними НБУ, в Україні відкрито 5516 відділень. Тобто їхня кількість унаслідок блекауту може зменшитися вдвічі.

Системні банки вже визначили перелік 760 чергових відділень у Києві та 275 – у населених пунктах 22 областей. Дізнатися, де знаходиться найближче відділення, можна на карті за посиланням. Імовірно, після оголошення блекауту в Україні може виникнути ажіотаж зі зняттям готівки, проте він швидко спаде. Крім того, в супермаркетах, де працюватимуть генератори, також можна буде зняти готівку з картки та заплатити за покупки карткою.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: