facebook

“У кого тепер світло буде завжди?”: в уряді ухвалили важливе рішення щодо відключень електроенергії

В Україні визначена категорія споживачів електроенергії, якої відключення електроенергії не торкнуться за жодних обставин.

Пише - джерело.

Як інформує “Biz.today.ua”, Міністерство енергетики розробило постанову «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні» (№1 від 3.01.2023 року). 3 січня цей документ був ухвалений Кабміном.

Через ракетні обстріли енергосистеми України страждає промисловість. Підприємства вимагають електропостачання як для виробничого процесу, так і для зберігання сировини та готової продукції.

Для компенсації дефіциту електроенергії український бізнес імпортуватиме її з Європи. Але вартість європейської електрики значно перевищує вартість вітчизняної.

Тому підприємці потребують гарантій безперебійного живлення своїх потужностей. Уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що відключення електроенергії їх не торкнеться ні за яких обставин.

Наразі ліміт електроенергії, яку здатна імпортувати Україна, становить 0,6 ГВт у денний час та 0,7 ГВт у нічний.

Імпорт не в змозі повністю компенсувати дефіцит електроенергії, але все ж здатний дещо пом’якшити ситуацію. Проте імпортована електроенергія коштує значно дорожче. Відтак не кожне підприємство наважиться її купувати. На заваді стоять як високі видатки, так і відсутність гарантованого постачання енергії для виробничих потужностей.

Читайте також:  Поліцейські врятували чоловіка, що намагався стрибнути з 5-го поверху після сімейної сварки

Аби стимулювати бізнес та покращити економічні показники в державі, Кабінетом міністрів України 3 січня була ухвалена постанова, метою якої є надання підприємствам, що імпортують електрику з Європи, гарантій щодо їхнього безперебійного енергоживлення. Зазначені в постанові гарантії діятимуть до 30 квітня 2023 року.

Варто додати що для надання гарантованого електропостачання обсяги споживання підприємством електроенергії мають бути не нижчими ніж у вересні 2022 року.

“Додаткові гарантії для імпортерів електроенергії з ЄС дадуть змогу перерозподілити вивільнені потужності української генерації, зменшивши в такий спосіб загальну кількість відключених абонентів”, — кажуть у Кабміні.

Нагадаємо, енергосистему України не вдасться повернути у режим цілодобової роботи без обмежень, принаймні, до весни. Отже, всім українцям доведеться навчитися жити в умовах відключення електроенергії упродовж тривалого періоду. А промисловим підприємствам доведеться скласти такий графік роботи, щоби зазнати якомога менших втрат. Кабмін пропонує підприємствам перейти на роботу в нічну зміну.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: