facebook

У Калуші відкриють першу альтернативну школу для дітей. ВІДЕО

Все більше сучасних батьків надають перевагу альтеративній освіті для своїх дітей. Адже, на їхню думку, навчання «по-старому» в певній мірі вичерпало себе і не здатне розвинути інтерес до навколишнього світу, дати мотивацію і результат у навчанні та у виборі майбутньої професії.

Пише - джерело.

У багатьох містах України вже давно функціонує багато альтернативних шкіл, які пропонують якісну, прогресивну освіту і нестандартні підходи в навчанні. Готується до відкриття такий навчальний заклад і в Калуші. Це перша інноваційна школа розвитку інтелекту та спорту “МАРС”. “Вікна” зустрілися з її засновником Володимиром Сакуличем.

Ідея створити таку школу в калушанина виникла шість років тому, коли народився його син Маркіян. Володимир Сакулич зазначає, що його школа не має на меті підготувати дітей до життя, адже вважає, що це неможливо. Проте навчальний заклад сприяє і підтримує бажання бути собою, відкривати себе, через гру вчитися взаємодії з іншими, проявляти себе, відкривати свої здібності, таланти, розвивати інтелект і фізичну силу.

Засновник альтернативної школи вклав власні кошти в розвиток. Окрім того, допомогли і зацікавлені калушани, які в перспективі хотіли б, щоб їхні діти навчалися саме в такій школі.

Проте не всі батьки до кінця розуміють суті альтернативної школи, зауважив Володимир Сакулич. Каже, що часто її плутають з творчими гуртками і секціями. Сам засновник каже, що це повноцінна школа — альтернатива діючим навчальним закладам:

“У групі навчатиметься не більше 10 дітей. Це велика перевага порівняно з державними школами, де в класі навчається по 30 дітей. Адже буде можливість кожному індивідуально приділити увагу”.

Перевагою буде й те, що завдяки невеликій кількості дітей швидко освоюватимуть навчальну програму, переконує Володимир Сакулич:

“Якщо з тридцятьма треба місяць, то ми можемо за декілька днів або і за тиждень пройти матеріал”.

Діти навчатимуться згідно з програмою Міносвіти України за системою екстернату або дистанційного навчання, але спосіб отримування цих знань неординарний, акцентує засновник інноваційної школи:

“Для того, щоб дитина навчалася в такій школі, необхідно, щоб батьки написали заяву для навчання вдома або дистанційно. Учневі дають книги, закріпляють за певним класом і вчителем, який буде контролером знань за державною програмою. Адже кожна дитина згідно із закону про освіту повинна отримати атестат. Раз на пів року дитина приходитиме в школу, де вчитель перевірятиме її якість знань, набір знань і навичок”.

35-річний Володимир Сакулич — засновник та тренер калуського спортивного клубу “Окамі”, закінчив Прикарпатський університет імені Василя Стефаника за спеціальністями “Психологія” та “Економіка”.

Читайте також:  Масштабна ДТП на Прикарпатті: через п'яного водія зіткнулися п'ять авто (фото)

У коментарі “Вікнам” головний спеціаліст управління освіти Тетяна Головатчук розповіла, що навчатися на сімейній (домашній) формі можуть всі, хто має бажання. Для цього батьки пишуть заяву, в якій вказують, що вони беруть повну відповідальність на себе за виконання державного стандарту:

“Батьки навчають дитину самостійно. Проте згідно з чітко прописаним графіком раз в місяць на консультацію приходять або батьки, або дитина”.

Тетяна Головатчук зазначила, що під час сімейного навчання раз у місяць відбувається поточне контрольне тестування, яке може бути як в режимі онлайн, очне або в будь-якій іншій формі і потім відбувається річне оцінювання вже у вигляді контрольних робіт у школі зі всіх предметів. Тоді виставляють дитині оцінки і рішенням педради вирішують, чи це сімейне навчання виправдовує себе, чи ні. Тетяна Головатчук зазначає:

“Якщо ми бачимо, що цей метод не виправдовує себе, дитина вчилася на достатньому рівні і мала 8, 9, 10, а раптом «з’їхала», тоді батьки не виконують перед ними поставлених цілей і педагогічна рада рекомендує батькам повернути дитину до школи. Але якщо вони цього не хочуть, то все одно дитина залишається вдома”.

У Калуші на сімейному навчанні перебувають дві дитини. Серед них — учениця сьомого класу з ліцею №2 і учень із ЗОШ №5.

Тетяна Головатчук вважає, що така форма роботи є не найкращим варіантом для дитини:

“Я вважаю це не дуже добрим, адже дитина втрачає навички комунікувати з однолітками і залишається ізольованою. Але є такі батьки, що наполягають на сімейному навчанні”.

Володимир Сакулич наголосив, що хоче, щоб у школі діти могли навчатися до 12-го класу. Проте для цього потрібно, щоб школа отримувала прибуток:

“Коли ми отримаємо прибуток, то зможемо підійти в гімназію чи будь-яку іншу школу, де, до прикладу, будуть креативні вчителі фізики і запропонуємо їм навчати наших дітей за додаткову плату. Додатково їм платитимемо кошти до зарплати. Моя мета, щоб школа працювала до 12-го класу і постійно функціонувала”.

У альтернативній приватній школі для початку планують відкрити один клас і паралельно одну групу дитячого садка.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: