facebook

У гробниці священника виявили Євангеліє на камені

У Болгарії археологи виявили могилу, в якій може бути похований православний патріарх XIII століття.

Під його головою лежав камінь з вигравіруваними на ньому віршами з Євангелія від Іоанна, повідомляє Archaeology in Bulgaria.

Пише - джерело.

Знахідку зробили у місті Велико Тирново. На думку археологів, похований був як мінімум настоятелем монастиря або одним з патріархів Болгарської православної церкви в XIII столітті.

На камені дослідники виявили напис староболгарською мовою. Вона також відома, як церковнослов’янська. Було написано: “На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог”, “Те ж було на початку з Богом”, “Все було створено ним, і без нього не б було зроблено нічого, що було б зроблено”, “У ньому було життя, і життя було світлом людей”.

Читайте також:  Відома британська режисерка тепер у команді Франківського драмтеатру

“Такі підголівні камені кладуть під голови членів вищого духовенства в їх могилах. На даний момент неможливо сказати з абсолютною впевненістю, хто саме був похований у цій могилі. Але можна припустити, що він був, щонайменше, настоятелем монастиря. Є гіпотеза, що він був одним з болгарських патріархів. Можливо, це був високопоставлений священнослужитель по імені Йоан, який попросив помістити під його голову в могилі цитату з Святого Євангелія від Іоанна”, – заявив провідний автор дослідження, професор Хітко Вачів.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: