facebook

У Франківську планують переробляти мул на газ і електроенергію

В Івано-Франківську оголосять конкурс на будівництво лінії з обробки мулу, з якого за допомогою біогазової установки отримуватимуть газ. Наразі у КП “Водоекотехпром” готують проєктно-кошторисну документацію. Планують завершити до кінця 2020 року, повідомив Суспільному Карпати речник “Водоекотехпрому” Володимир Шпег.

“Стоїть технічне завдання перерахувати кошторис 2011 року. Тоді проводили реконструкцію очисних споруд в селі Ямниця за кошти Світового банку. І туди якраз входила побудова лінії з переробки мулу. Оскільки не вистачило коштів для модернізанізації і розвитку цієї галузі, на сьогодні вартість проєкту сягатиме десь 15 мільйонів доларів. Ми розуміємо, що для цього потрібні інвестори”, – зазначив Володимир Шпег.

Пише - джерело.

Проєкт передбачає переробку стічних вод Івано-Франківська для отримання енергії шляхом спалювання біогазу на газогенераторах. Це дасть можливість утворювати і газ, і виробляти саму електроенергію, якою можна буде користуватися.

У КП “Водоекотехпром” вважають побудову лінії життєвою необхідністю.

“За добу надходить близько 225-275 тисяч метрів кубічних сирого осаду. Із них майже 140 кубометрів – це мул. І ми розуміємо, що ще кілька років – і ми не будемо мати куди його дівати. Намулові поля, які знаходяться в Ямниці, – це не рукавичка, і вони вичерпаються. В нас ще буде 15-20 років в запасі, і зробити реконструкцію – це вже є вкрай необхідним”, – зазначає Шпег.

Читайте також:  На День Незалежності калушан у вишиванках возитимуть безкоштовно

За його словами, в результаті очищення стічних вод зменшиться об’єм осаду, а отже, знизиться на 80 % показник викидів метану, який утворюється під час бродіння осаду на відкритих мулових майданчиках. Це покращить технічні показники стічних вод, вивільнить майданчики від мулу, не буде неприємних запахів та викидів в атмосферу.

“За розрахунками виробництва біогазу та електроенергії, ми б десь від цього бродіння отримували 215 метрів кубічних за годину. Це висока енергоефективність і це є робочі місця, і зелений тариф”, – додає Володимир Шпег.

За словами екологині Теодозії Яцишин, у цих відходах є велике накопичення як важких металів, так і різноманітних бактерій, гельмінтів і вірусних частинок.

“Це такий концентрат насиченої різними компонентами субстанції, яка, відповідно, коли зберігається на відстійних майданчиках, може спричиняти забруднення. До прикладу, перелітні птахи або тварини починають на собі переносити оці віруси або бактерії, і це спричиняє небезпеку поширення захворюваності серед населення”, – каже Теодозія Яцишин.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: