facebook

У Франківську історик Петро Сіреджук презентував книгу про Гуцульську сотню УСС

Історик Петро Сіреджук презентував книгу “Перша Гуцульська сотня УСС сотника Клима Гутковського” в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка.

Пише - джерело.

Про це повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Петро Сіреджук каже: на поіменний список січових стрільців цього гуцульського військового формування натрапив під час наукових досліджень у національній бібліотеці Варшави. Автор розповідає: у монографії описана доля кожного з них. Вона доповнює загальну картину боротьби галичан за українську державу.

“Мені вдалося відтворити бойовий шлях стрільців і старшин. І так по цеглині, по краплині вийшло дослідження про першу Гуцульську сотню. Це зайняло два роки”, — каже Петро Сіреджук.

В Івано-Франківську історик Петро Сіреджук презентував книгу про Гуцульську сотню УСС

За його словами, ця монографія — про 140 гуцулів, які не підкорилися австрійській владі під час Першої світової війни. Вони стали предтечею формування Гуцульської республіки, охороняли Вишківський перевал. 40 з них, які вижили, пішли воювати на Наддніпрянщину з Червоною армією. Однак жоден з них не вижив у великій війні.

Читайте також:  Закарпатець розповів, як за німецьким непотребом їде півсвіт

Модератор презентації, директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Дмитро Дзвінчук каже: книга перегукується із сучасними подіями української боротьби за унітарну державу.

“У час протистояння проти російської агресії — це особливо цінна праця, бо вона показує постійну тяглість і прагнення українців до вільного життя, до життя у своїй країні. Навіть в той час, коли Україна була роз’єднана, все одно люди прагнули возз’єднання, все одно цілі в них були одні — створити унітарну українську державу”, — каже Дмитро Дзвінчук.

The post У Франківську історик Петро Сіреджук презентував книгу про Гуцульську сотню УСС appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: