facebook

У Долинській громаді вчителям боргують зарплату. Освітяни обіцяють почати навчальний рік зі страйку

17 серпня на позачерговій сесії Долинської міської ради обговорили проблему виплати заборгованої заробітної плати місцевим освітянам.

Пише - джерело.


Участь у засіданні взяли представники освітян, директор обласного департаменту освіти і науки Віктор Кімакович та його заступник Андрій Сташків, повідомляє пресслужба Долинської міської ради.

Минулого тижня з освітянами Долинської громади, яким боргують більше як 25 млн грн заробітної плати, зустрічалася голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

На нараді йшлося, що основна причина боргу – не оптимізована мережа навчальних закладів. Хоча в громаді зменшили надбавки вчителям за престижність до 5 % та реорганізували Долинський науковий ліцей-інтернат, цього виявилось явно недостатньо.

Щодо погашення заборгованості у виплаті відпускних обласна влада запропонувала кілька варіантів:

Перша – наблизити розподіл Державної субвенції з листопада – грудня на серпень. Але на ці кошти громада може розраховувати не раніше кінця серпня – початку вересня.
Друга – у жовтні обласна влада звернеться до Кабінету міністрів з тим, щоб при перерозподілі субвенції з тих областей, де є надлишки, направити певну суму коштів на погашення заборгованості у Долинську територіальну громаду.
Третя – міська рада повинна робити реальні кроки у напрямку оптимізації мережі навчальних закладів.
«Що стосується формули розрахунку освітньої субвенції на 2022 рік, нас запевнили, що в цьому напрямку працює робоча група, якою обов’язково будуть враховані ті показники, яких не врахували при розрахунку на 2021 рік. При цьому основний показник – середня наповнюваність класів – швидше за все може залишитись незмінним. Тобто, маємо всі шанси з тими ж проблемами залишитись і у 2022 році, – говорить депутат, член комісії з оптимізації мережі освітніх закладів Долинської територіальної громади Юрій Петренко. – Тому, зі слів обласного керівництва, без реальної оптимізації, без трансформації мережі закладів освіти громади ми не зможемо вийти на належний рівень фінансування. Тобто, весь дефіцит на утримування закладів доведеться покривати з місцевого бюджету. Реальних кроків, шляхів чи дорожньої карти, як вирішити проблему у 27, 5 мільйонів, чітко вказано не було».

Депутат Долинської міськради Іван Мельник заявив, що ситуація з боргом виникла через неправильний підхід центральних органів влади, тому “діяти потрібно радикально”:

Читайте також:  Чи повинні діти за кордоном навчатися паралельно в українських школах – розповів Шкарлет

«Тобто, виходить так, що ми всі звертаємось, а нас не слухають. Оскільки нашу заборгованість не мають наміру компенсовувати чи погашати, ми всі готові до радикальних кроків: від блокування руху на центральних дорогах – до загального страйку», – сказав депутат.

Директор департаменту освіти і науки ОДА Віктор Кімакович зазначив, що департамент освіти робить усе, аби заплатити вчителям за вичитані години.

“Ми розуміємо, що зарплату і відпускні треба погасити зараз, тому робимо так зване наближення освітньої субвенції – це «пожежна річ», щоб загасити заборгованість. Голова ОДА також телефонувала міністру фінансів, який запевнив, що наближення буде. Крім цього, ми в кінці року будемо звертатись про перерозподіл освітньої субвенції. Але одразу говоримо, що це буде невелика частина від загальної заборгованості. А всю іншу заборгованість повинна покрити громада”, – сказав Кімакович.

У свою чергу начальниця міського фінансового управління Світлана Демченко поінформувала, що перевиконання планового показника дохідної частини бюджету протягом 2021 року за жодний місяць не відбувалося, а виконання бюджету коливається на рівні 94%. До кінця року прогнозується недовиконання на 24 мільйони.

Вона зазначила, що на сьогодні заборгованість по заробітній платі, яка виплачується за рахунок освітньої субвенції, становить 22 мільйони.

«Наближення на серпень – всього 4 млн 130 тис. грн, тобто 18% можна буде ще в серпні проплатити заборгованість, яка виникла вже з червня. І на вересень 1 млн 770 тис. грн, враховуючи те бюджетне призначення, яке є на вересень, 12 млн 802 тис., то, відповідно, протягом вересня будемо знову виплачувати заборгованість і не будемо мати змоги заплатити нараховану зарплату серпня, яка буде виникати в цьому місяці. Відповідно із заробітними платами вересня ми будемо очікувати десь на листопад – початок грудня. Це по тих цифрах, які є на сьогодні», – сказала Світлана Демченко.

Після обговорення у міськраді присутні освітяни заявили: якщо до 31 серпня не буде вирішено проблему з виплатою заборгованості, то вони не вийдуть на роботу і оголосять страйк.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: