facebook

У Чернівцях чоловік до смерті побив матір двох дітей: подробиці трагедії

У Чернівцях 19 квітня померла молода жінка на ім’я Олена, яка провела в глибокій комі цілий тиждень. У лікарні вона опинилася після того, як її жорстоко побив 33-річний цивільний чоловік під час сварки в гаражі. Сиротами залишилося двоє дітей.

Пише - джерело.

Детальніше про цю трагедію читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Тиждень була в комі

33-річну Олену поховали в середу, 21 квітня. Лікарі боролися за її життя тиждень, але за весь цей час жінка так і не прийшла до тями. У неї були численні травми голови, забій головного мозку, переломи сідничної кістки і трьох ребер.

У Чернівцях жорстоко вбили Олену С.

У поліції Чернівецької області OBOZREVATEL розповіли, що відразу після того, що сталося, підозрюваного затримали, зараз він перебуває в СІЗО. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 121 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого). Чоловікові загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.

Тримав у себе і не дозволяв спілкуватися

Як розповів OBOZREVATEL рідний брат загиблої Олександр, перший чоловік і батько дітей Олени помер кілька років тому. Потім вона зустріла іншого чоловіка, вони кілька років жили разом. Знайомі сім’ї говорять, що чоловік був хорошим. Та й на фото Олена і новий чоловік видаються щасливими.

З другим чоловіком жінка здавалася щасливою

Однак протягом останніх місяців Олена стала зустрічатися з іншим чоловіком. “Одного разу він її сильно побив. Спочатку вона мені зізналася, що це зробив він, і подала заяву в поліцію. Я знайшов того чорта, він клявся і божився, що це не він, що сестру й пальцем не чіпав. Тоді Олена раптом написала зустрічну заяву в поліцію про те, що претензій до того чорта не має”, – каже родич.

Спочатку Олена металася, то йшла до цієї людини, то втікала назад до дітей. А через деякий час Олена і зовсім зникла. Виявилося, що цей новий чоловік просто її нікуди не відпускає. Він не дозволяв їй ні з ким зустрічатися, нікуди виходити. Фактично тримав у себе.

Брат намагався зв’язатися з нею, але на дзвінки ніхто не відповідав. Він дзвонив і цьому чоловікові. “Він мені заявив, що Олена буде жити з ним, вони одружаться. Я наполягав, щоб це мені сказала сама сестра, щоб я від неї це почув, і тоді я не буду їх розшукувати. Але їй він трубку не давав. І ось її знайшли непритомною в одному з гаражів спального району. Він її побив, а коли вона вже не рухалася, пішов до тітки й попросив викликати швидку”, – каже брат.

Коли Олену хоронили, то другий чоловік приїхав попрощатися з нею.

Двоє дітей Олени будуть жити з бабусею і братом мами

Жінки не вірять, що їх урятують від насильника

Правозахисниця Ірина Суслова, яка повідомила про смерть Олени від побоїв “чоловіка”, говорить, що насправді в Україні досі так і не вирішено проблему захисту жінок від домашнього насильства.

“За кордоном є така практика: навіть якщо до приїзду поліції пара вже врегулювала свій конфлікт, то все одно того, на кого заявила жертва, відправляють на допит і беруть цей випадок на особливий контроль. А у нас: ну, забрала заяву, грець із ним. На одну справу менше роботи правоохоронцям. Ніхто не дбає про твій стан. Поліція повинна приділяти більше уваги подібним випадкам, тому що іноді вони можуть закінчуватися так трагічно”, – каже Суслова.

Читайте також:  На Івано-Франківщині від коронавірусу померло немовля: інфікована мати відмовлялася від госпіталізації

Олену співмешканець утримував і не давав спілкуватися з рідними і знайомими

Адвокатка Юлія Сегеда також говорить OBOZREVATEL про те, що більшість жінок, які не знаходять у собі сил боротися з домашнім насильством, просто не вірять у те, що їм допоможуть правоохоронні органи.

“У країнах, де жорстко реагують на домашнє насильство, там кількість таких випадків скорочується. У нас же навпаки, насильник відчуває свою безкарність. Наведу вам приклад. Я зараз веду справу жінки, яка два роки зазнавала жорсткого насильства з боку чоловіка. Це був рецидивіст, який уже не раз сидів. У підсумку під час чергового побиття вона схопила ніж і вбила його. Зараз їй висунуто звинувачення. Але вона 22 рази зверталася в поліцію! Не заведено жодної кримінальної справи. Її заяви розглядали за законом про звернення громадян, і все. Складено 16 протоколів, і тільки за одним із них він отримав штраф у 51 гривню. Жінка намагалася вирватися з цього порочного кола, вона так часто дзвонила в поліцію, що її номер там заблокували. Вона говорить, що його могли забрати у відділок на дві години, а коли він повертався, то було ще гірше”, – розповідає Сегеда.

Олену співмешканець утримував і не давав спілкуватися з рідними і знайомими

Сімейна адвокатка Катерина Власюк каже, що більшість жінок, які не йдуть від домашніх тиранів, – це ті, хто не розуміє, що вони перебувають у колі сімейного насильства.

“На жаль, в Україні ця проблема актуальна. І щороку тисячі жінок страждають від домашнього насильства. Коли починаються фізичні покарання, то це вже кінець шляху. Дуже часто домашнє насильство починається з погроз, кпинів, поштовхів, невтішних висловлювань та образ зовнішнього вигляду. Але на цьому етапі, враховуючи наше радянське виховання, жінка думає, що чоловік просто хоче поліпшити її. Не ставиться критично і не сприймає необґрунтовану критику, приниження, підвищення голосу, матюки, штурхани як прояв домашнього насильства. А вже на цьому етапі треба розуміти, що далі буде гірше. Адже домашнє насильство зупиняється тільки тоді, коли хтось іде та розриває цей зв’язок. Або, на жаль, хтось помирає. Іншого виходу немає”, – говорить Власюк.

Адвокатка зазначає, що для українських жінок характерне і повернення до ґвалтівника. Великий відсоток жінок намагається зробити крок і вирватися з цього кола, але потім через невіру, нерозуміння, що далі буде гірше, вони повертаються до ґвалтівника. І тоді це коло звужується. Через якийсь час закінчується букетно-цукерковий період і аб’юзер (людина, яка чинить насильство над своєю жертвою – Ред.) починає переслідувати жертву та знищувати її з подвійною силою.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: