facebook

“У березні розмір пенсій в Україні зміниться, однак не для всіх”: названо категорії осіб, в яких не зросте пенсія

“У березні розмір пенсій в Україні зміниться, однак не для всіх”: названо категорії осіб, в яких не зросте пенсія

Пише - джерело.

В Україні вже невдовзі відбудеться масова індексація пенсій. У Мінсоцполітики уточнили, що вона пройде, як і належить за законом, у березні. І це буде наймасштабніше підвищення пенсій у цьому році. Проте, для деяких категорій пенсіонерів виплати залишаться незмінними. Це може бути з двох причин. Або їхні розрахункові пенсії і так дотуються через те, що вони надто малі. Або вони отримують пенсії за спеціальним законом, і в 2023 їх було вирішено не індексувати.

Якщо слідувати букві закону, то цьогоріч відсоток індексації пенсій має становити близько 22-24%. Це означає, що вашу пенсію мають підвищити на 22 чи 24%. Але при цьому слід пам’ятати, що підвищують лише розрахункову пенсію, а не її величину. Тобто підвищують той розмір виплати, який розрахували при призначенні пенсії.

Читайте також:  Чотири області під ударом: маг Шептицький передбачив помсту росіян

А інші надбавки і доплати, якими пенсія обростала вже надалі, індексації не підлягають. Хіба що лише надбавка за віком, яку сплачують пенсіонерам віком від 70 років та вище. Її також із минулого року почали індексувати.

Але якщо, наприклад, розрахункова пенсія нижча за прожитковий мінімум, і її “добивають” до потрібної величини за рахунок доплати, то, природно, жодна індексація такої пенсії не змінить.

Таким чином, індесації пенсії не буде таким громадянам:

В яких розрахункова пенсія нижча за мінімальну на відсоток індексації або більше (їм і так щомісяця доплачують частину пенсії, щоб вона дорівнювала мінімальній).

Ті, хто отримує максимальну пенсію. Вона дорівнює 10 прожитковим мінімумам для осіб непрацездатного віку. Нині це становить 20 930 гривень.

У пенсіонерів, які одержують спецпенсії (військових, науковців, держслужбовців). Хоча їм мали індексувати пенсії цьогоріч, проте вирішили з цим почекати через нестачу коштів у бюджеті. Їм обіцяють індексувати виплати одразу наступного місяця після скасування воєнного стану.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: