facebook

У банках та обмінниках України відмовляються приймати долари: які банкноти не вийде продати

У банках та обмінниках України відмовляються приймати деякі доларові банкноти. Йдеться про купюри старого зразка, справжність яких може викликати сумніви у касирів.

Пише - джерело.

За ухвалою НБУ державні та комерційні банки повинні приймати долари 1996 року випуску та змінювати їх на нові. Аналогічно і з банкнотами, які мають незначні ушкодження. Обмін провадиться з урахуванням комісії, встановленої фінустановою.

Однак на практиці представники банків та обмінників часто відмовляються обміняти купюри, відправляють їх на додаткову експертизу і лише потім видають замість них нові. Справа в тому, що співробітники мають враховувати внутрішні правила своїх установ, тому деякі долари не хочуть приймати.

У купюрах, що їх випустили після 1996 року, використовувалися нові технології захисту. Тому підробки найчастіше буває складно відрізнити від оригіналів – і касири мінімізують ризики.

Читайте також:  Карантин вихідного дня: прикарпатські поліцейські відкрили провадження щодо рішення виконкому

Загалом українські банки повинні здійснювати обмін сильно зношених, склеєних та розірваних купюр, пропалених, обпалених доларів, зі зміною кольору, відсутністю написів та захисної стрічки.

Деякі грошові знаки можуть надіслати за кордон, де знаходиться банк-кореспондент, для перевірки та обміну. Процедура може тривати до шести місяців і коштуватиме 10-50% від номіналу. Це залежатиме від ступеня пошкодження доларів.

У 2021 році Кабмін затвердив стратегічні напрями для запобігання відмиванню грошей. Тому перевіряються не лише справжність, а й історія банкноти. Це проводиться для того, щоб упевнитись, що долари не були задіяні у торгівлі зброєю та наркотиками.

Найбільшу підозру викликають купюри з надривами, плямами та проколами. Їх зобов’язані відправляти до іноземного банку-кореспондента, який є партнером і допомагає реалізувати валюту.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: